Skip to main content
main-content
Top

25-08-2015 | Nieuws

Groene Hart start geheugenpoli voor anderstaligen

De afdeling Geriatrie van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) is een geheugenpolikliniek voor anderstaligen gestart. Geheugenpoliklinieken krijgen steeds meer te maken met oudere migranten. Dit zal de komen de jaren alleen nog maar meer worden.

Voor patiënten die de Nederlandse taal niet machtig zijn en te maken hebben met (tekenen van) geheugenverlies, wordt een  aangepaste dementietest gebruikt: de Cross Culturele Dementiescreening (CCD).

De test wordt met behulp van een computer uitgevoerd. Vooralsnog is de test beschikbaar in het Turks, Marokkaans-Arabisch, Marokkaans-Berbers, Surinaams en Hindoestaans. De eerstvolgende talen die daar aan toegevoegd worden zijn Chinees en Moluks.

Patiënten hoeven niet te kunnen lezen en schrijven, maar moeten wél een Nederlands sprekende begeleider meenemen, laat het GHZ weten. Dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn. Tijdens het spreekuur wordt niet alleen het geheugen getest, maar ook lichamelijk onderzoek gedaan. Het polikliniek bezoek duurt ongeveer een dagdeel en patiënten ontvangen na afloop gelijk de eerste uitslagen.

Bron: Skipr.nl

Gerelateerde content

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten