Skip to main content
main-content
Top

15-05-2014 | Nieuws

Groeiende kennis over fascie beïnvloedt werk fysiotherapeut

In de laatste herziene uitgave van het boek Dynamiek van het menselijk bindweefsel (J.J. de Moree) wordt uitgebreid stilgestaan bij het onderwerp fascie. “Dit is echt een nieuw gegeven ten opzichte van de eerdere edities”, zegt Jeroen Alessie, docent fysiotherapie aan Avans Hogeschool. “En het is ook terecht dat dit is gebeurd, want we komen steeds meer tot het besef dan het menselijk lichaam nog complexer is dan we vroeger aannamen.”

 

“Fysiotherapeuten moeten zich bewust zijn van het feit dat de fasciën een grote rol spelen bij krachtoverdracht, maar dat dit wel per regio in het lichaam verschillend is. De bindweefselverbindingen in de onderarm zijn heel groot, terwijl dit bij de bovenarm in veel mindere mate geldt. Hierdoor zie je ook verschillen in de krachttransmissie. Ook bij het boven- en onderbeen zie je dit verschil.”

‘Als je iemand echt goed wilt begeleiden in functionele training, heb je kennis van de fascie nodig’

Feitelijk weten fysiotherapeuten nog te weinig over de menselijke anatomie en de rol van de fascie, stelt Alessie. “Als je iemand echt goed wilt begeleiden in functionele training, heb je kennis van de fascie nodig”, zegt hij. Maar hij waarschuwt tegelijkertijd ook dat fascie een verzamelbegrip is. Hij legt uit: “Fasciën kunnen een rol spelen in krachttransmissie, maar ook in verglijding. Van dit onderscheid moet je je bewust zijn, want er is een samenhang tussen verglijding en het optreden van bijvoorbeeld ontstekingsreacties.”

 

De toenemende kennis over fascie brengt met zich mee dat fysiotherapeuten mogelijk een aantal klachtenpatronen in het lichaam in een andere context kunnen gaan plaatsen, stelt Alessie. Een logisch gevolg hiervan is dat ook andere interventies aan de orde kunnen zijn dan eerder werd aangenomen. “We leren steeds meer over hoe het lichaam functioneert”, zegt Alessie. “Fysiotherapeuten moeten dus continu hun kennis up-to-date houden. Het boek Dynamiek van het menselijk bindweefsel kan hierbij behulpzaam zijn. Maar het is wel een basisboek, de vertaalslag naar hoe in de praktijk kan worden gehandeld naar de aangereikte kennis moet de lezer zelf maken. Wie verder wil lezen kan bijvoorbeeld het boek Fascia van Robert Schleip nemen, want hij gaat ook in op de therapieën die de fysiotherapeut op basis van de kennis over fascie kan toepassen.”

 

Bron: FysioActueel.nl

Tip

Meer weten over fascie? In de web-tv-uitzending Fascinatie voor fascies met drs. Jeroen Alessie en Ernst van der Wijk wordt ingegaan op een belangrijk functioneel concept voor bewegen. De laatste inzichten over fasciefuncties, tensegrity en myofascia werpen een nieuw licht op functioneel bewegen en de behandeling door fysiotherapeuten. De web-tv-uitzending geeft met duidelijke illustraties antwoord op de vragen:

  • Wat zijn fasciën precies?
  • Welke rol spelen fasciën bij krachtoverdracht?
  • Wat is de sensorische functie van de fasciën bij het doorvoeren van krachten en spanningen?
  • Kan deze kennis worden toegepast bij effectieve fysiotherapeutische behandeling, en hoe?

 

Het boek Dynamiek van het menselijk bindweefsel -Functie, beschadiging en herstel door J.J. de Morree wordt rond juni verwacht en is al te bestellen in de webshop.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Manuele therapie of Sportfysiotherapie.

Auteur(s): Frank van Wijck Beeld: Fotolia

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.