Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

02-03-2017 | Artikel | Uitgave 2/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2017

Groei in bijzonder ouderschap

Adoptiesensitieve ouderbegeleiding

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 2/2017
Auteurs:
Sus Weytens, Lieve Van Lier

Samenvatting

Adoptiesensitieve ouderbegeleiding vormt een belangrijk onderdeel van het hulpverleningstraject voor adoptiekinderen met ernstige gedrags- en emotionele problemen. Uitgangspunt is dat wordt ingezet op erkenning en ondersteuning van het complexe en bijzondere ouderschap waarvoor adoptieouders gesteld worden. Daarbij wordt in gesprekken expliciet voor een mentaliserende focus gekozen en wordt samen gezocht naar de betekenis van en het hanteren van het moeilijke gedrag van het kind. Zowel reflectie als veerkracht wordt zo versterkt, terwijl ook psycho-educatie hierbij een hulpmiddel kan zijn. Adoptiespecifieke thema’s, zoals verlies en verworven ouderschap, komen gedurende de begeleiding aan bod, voor zover ze het ouderschap kleuren en soms ook in de weg staan.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2017 Naar de uitgave