Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2017 | Cats | Uitgave 10/2017

Huisarts en wetenschap 10/2017

Griepvaccinatie leidt niet tot COPD-exacerbatie

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 10/2017
Auteurs:
Hans Sportel, Erik Bischoff
Belangrijke opmerkingen
Huisartsenpraktijk De Linde, Ruurlo: H. Sportel, kaderhuisarts Astma COPD. Radboudumc, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Universitair Gezondheidscentrum Heyendael, Nijmegen: dr. E. Bischoff, kaderhuisarts Astma COPD, senior onderzoeker en coördinator kaderopleiding Astma COPD
Belangenverstrengeling: niets gemeld.
De resterende literatuur staat bij dit artikel op www.​henw.​org.

Samenvatting

Er is onvoldoende bewijs dat het geven van griepvaccinatie bij mensen met COPD leidt tot een exacerbatie in de periode direct na vaccinatie. Gevonden onderzoeken tonen aan dat direct na vaccinatie het risico op een exacerbatie bij mensen met COPD niet groter is dan in andere periodes en niet verschilt van niet-gevaccineerde mensen met COPD.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2017

Huisarts en wetenschap 10/2017 Naar de uitgave