Skip to main content
main-content
Top

08-01-2013 | Nieuws

Griepprik of niet?

Er is een milde griepepidemie in Nederland. Voor personeel in de gezondheidszorg is het in Nederland niet verplicht een griepprik te halen, de Gezondheidsraad adviseert het wel. In de Verenigde Staten verloor een aantal verpleegkundigen haar baan vanwege het weigeren van een inenting. Daar is het wel verplicht.

Uit gegevens van het NIVEL blijkt dat in de laatste week van 2012 (week 52) 61 op de 100.000 mensen griepachtige klachten hadden. De week ervoor waren er 52 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten. Er is sprake van een milde epidemie als er gedurende twee achtereenvolgende weken meer dan 51 op de 100.000 mensen last hebben van griepachtige verschijnselen.

 

Preventieve werking griepprik

In 2007 heeft de Gezondheidsraad geadviseerd de doelgroep voor griepvaccinatie uit te breiden met gezondheidszorgpersoneel. Er zijn twee belangrijke redenen voor vaccinatie van deze doelgroep. Allereerst kunnen medewerkers het influenzavirus overdragen op kwetsbare patiënten, die vervolgens risico lopen op complicaties en kunnen overlijden aan de gevolgen van de griep. Daarnaast is continuïteit van zorg van belang, namelijk dat er voldoende handen aan het bed zijn als de zorgvraag groot als de griep heerst. Hoe meer medewerkers er gevaccineerd zijn, hoe minder uitval door griep ten tijde van een epidemie. 

Weinig bewijs
Uit een onderzoek uit 2010 blijkt derhalve dat er onvoldoende aanwijzing is gevonden voor het vaccineren van zorgpersoneel. Bij deze conclusies zijn wel de nodige kanttekeningen te plaatsen. Ook de onderzoekers zelf adviseerden verder onderzoek om het effect van vaccinatie van zorgmedewerkers op de veiligheid van patiënten in verschillende settings te evalueren.

 

Verenigde Staten

In het Goshen Hospital in de staat Indiana in Amerika is de griepprik sinds vorig jaar september voor al het personeel verplicht. Acht verpleegkundigen zijn inmiddels ontslagen voor het weigeren van de inenting. Op persoonlijke gronden, vaak religieuze overwegingen, achten ze de griepprik niet nodig. Het bestuur van het ziekenhuis beroept zich op diverse gezondheidsorganisaties die de griepprik voorschrijven.

 

Al met al geen eenduidigheid op het gebied van de griepprik. Zolang er geen verplichting is, kun je als verpleegkundige zelf bepalen of je de griepprik nodig acht of niet.

Auteur(s): Coen Kaaij

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.