Skip to main content
Top

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4. Governance in de huisartsgeneeskunde

Zorg dat je er wat aan hebt!

Auteur : Drs. R. S. Baanders

Gepubliceerd in: Handboek praktijkvoering

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Governance is in huisartsenkringen een relatief nieuw maar in toenemende mate belangrijk onderwerp. Het is niet voor niets dat hierover in deze editie van Handboek praktijkvoering een apart hoofdstuk is opgenomen. Huisartsen hebben er dagelijks mee te maken en dat zal de komende tijd alleen maar meer worden.
Voetnoten
1
Een veel aangehaalde formele definitie van governance luidt: ‘het waarborgen van de onderlinge samenhang in de wijze van sturen, beheersen en toezicht houden op een organisatie, gericht op een efficiënte en effectieve realisatie van doelstellingen, alsmede het daarover op een open wijze communiceren en verantwoording afleggen ten behoeve van belanghebbenden.’
 
2
Zoals: georganiseerde eerstelijnsorganisatie, de HAP, de zorggroep, andere ketensamenwerkingsverbanden met een multidisciplinaire en domeinoverstijgende werkwijze, waaraan vaak ook aanpalende sectoren van het maatschappelijk leven een bijdrage leveren. Voor dit soort grootschaliger organisatievormen gebruik ik de term samenwerkingsverband. Daarnaast gebruik ik de term organisatie ter aanduiding van de werkorganisatie van het samenwerkingsverband.
 
3
Ik gebruik in deze bouwsteen de term bestuur. In praktijk kan het bestuur verschillende invullingen en functiebenamingen hebben. Ik gebruik in dit artikel de termen bestuur en RvB als synoniemen.
 
4
Bij zorginstellingen is nu vaak sprake van een raad van toezicht als intern toezichthoudend orgaan. Binnenkort geldt nieuwe wet- en regelgeving (WBTR: Wet bestuur en toezicht rechtspersonen) en daarin wordt uitsluitend gesproken over een raad van commissarissen, óók voor verenigingen en stichtingen. Gezien het huidige gebruik in de zorg hanteer ik de bestaande term RvT. De termen RvT en RvC zijn te beschouwen als synoniemen.
 
5
In de Angelsaksische context kan er ook nog sprake zijn van one-tier: het uitvoerend bestuur (executive board) en het toezichthoudend orgaan (supervisory board) gaan veel intensiever met elkaar om. Hierdoor vervaagt het onderscheid tussen bestuur en toezicht. Dit model komt meer in het (Angelsaksische) bedrijfsleven voor, is in Nederland überhaupt minder gebruikelijk en is in de zorg niet mogelijk (o.a. op grond van de Wet toelating zorginstellingen (WTZi), binnenkort: Wet toetreding zorgaanbieders (WTZa)).
 
6
De Governancecode Zorg is te downloaden via: https://​www.​governancecodezo​rg.​nl.
 
7
Een informatieprotocol uitwerken kan heel zinvol zijn, zeker in de opstartfase. Maar zorg ervoor dat met een protocol niet formeel of formalistisch omgegaan wordt! In beginsel heeft de RvB de taak om alle informatie te verstrekken die redelijkerwijs relevant is voor goed toezicht.
 
8
Zie bijvoorbeeld: Bas Baanders: ‘Raden van Toezicht op zoek naar ervaringsdeskundigheid: blind zien en doof horen’ in: https://​tinyurl.​com/​gezocht-ervaringsdeskund​igen.
 
9
Voor informatie over besturingsmodellen bij coöperatie. zie: https://​www.​cooperatie.​nl/​informatie/​besturingsmodell​en-in-eennotendop/​.
 
10
Baanders B., & Van Zonneveld, T. (2017). Atlas van het toezicht. Utrecht: NVTZ toezichthouders in zorg en welzijn. www.​nvtz.​nl.
 
Metagegevens
Titel
Governance in de huisartsgeneeskunde
Auteur
Drs. R. S. Baanders
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2647-1_4