Skip to main content
main-content
Top

02-12-2013 | Nieuws

'Goed cholesterol' werkt minder goed bij diabetes type 1

Bij patiënten met diabetes type 1 functioneren de HDL-deeltjes minder goed in het proces dat afvoer van cholesterol uit het lichaam regelt. Dit verminderde functioneren draagt er mogelijk aan bij dat patiënten met diabetes type 1 een hogere kans hebben op het ontwikkelen hart- en vaatziekten. Dat is één van de conclusies van het onderzoek van Jan Freark de Boer, die volgende week aan het UMCG promoveert.

De Boer verrichtte onderzoek naar de mechanismen die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van insulineresistentie en de mogelijke rol van veranderde HDL-functie als factor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten: Novel insights into the pathogenesis of metabolic syndrome-related disease. De promovendus ontdekte dat het gemis van een bepaald enzym (12/15-lipoxygenase) in de immuuncellen resulteert in een verergering van de mate van insulineresistentie, de voorloper van diabetes type 2. De alvleesklier maakt dan nog wel insuline, maar de overige cellen in het lichaam reageren daar niet meer goed op.

Afvoer

Ook concludeert hij dat, bij patiënten met diabetes type 1, HDL-deeltjes minder goed functioneren in de afvoer van cholesterol uit het type cellen dat vaak vernauwingen veroorzaakt in de vaatwand, via de lever, uit het lichaam (reverse cholestrol transport). De promovendus stelt dat dit mogelijk een bijdrage levert aan het verhoogde risico op hart- en vaatziekten in deze groep patiënten.

Zie ook: Achtergronden en handvatten voor gebruik van de risicotabel bij CVRM bij de individuele patiënt, Auteur: Dr. K.T.S. Konings, Tijdschrift: Bijblijven5-2013

Auteur(s): Adri van Beelen - Foto Natalia Lukiyanova - iStock

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.