Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Artikelen | Uitgave 3/2014

Verslaving 3/2014

GHB-detoxificatie in Nederland

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 3/2014
Auteurs:
Dr. Boukje Dijkstra, Dr. Arnt Schellekens, Prof. dr.C Cor de Jong
Belangrijke opmerkingen
* Dr. B.A.G. Dijkstra is onderzoeker bij het Nijmegen Institute for Scientist- Practitioners in Addiction te Nijmegen. E-mail: boukje.dijkstra@gmail.com.
Dr. A.F.A. Schellekens is psychiater bij Radboudumc en het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction te Nijmegen.
Prof. dr. C.A.J. de Jong is wetenschappelijk directeur van het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction te Nijmegen.

Samenvatting

Het dagelijks intensief gebruiken van GHB kan leiden tot GHB-afhankelijkheid. In 2009 nam de hulpvraag naar begeleide GHB-detoxificatie in Nederland aanzienlijk toe. De onthoudingssymptomen tijdens detoxificatie konden ernstig zijn, maar detoxificatiemethoden waren onvoldoende onderzocht. Er was geen richtlijn voor GHB-detoxificatie voorhanden, die toepasbaar was in de verslavingszorg. In dit artikel geven we een overzicht van de ontwikkeling van GHB-detoxificatie in Nederland, bespreken we de dilemma’s binnen de klinische praktijk, besteden we aandacht aan de landelijke GHB monitor en plaatsen we dit in het perspectief van de aanwezige (inter)nationale literatuur over GHB-detoxificatie. We sluiten af met aanbevelingen voor de toepassing en verdere ontwikkeling van de GHB-detoxificatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Verslaving 3/2014 Naar de uitgave