Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Gezondheidsvoorlichting en beïnvloeding van voedingsgedrag

(december 2007)

Auteurs: Dr. P. van Assema, Prof.dr.Ir. J. Brug, Prof.dr. L. Lechner

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Hoe kun je door middel van voorlichting een bepaald voedingsgedrag bij een bepaalde persoon, een bepaalde groep of zelfs bij de gehele bevolking blijvend veranderen? In dit hoofdstuk wordt een planningsmodel uit de gezondheidsvoorlichting gepresenteerd dat kan worden gebruikt om deze vraag te beantwoorden. Het model bestaat uit verschillende fasen die moeten worden doorlopen teneinde effectieve voorlichting te realiseren. Het planningsmodel wordt toegelicht voor twee situaties: de ontwikkeling van grootschalige voorlichtingsinterventies en de ontwikkeling van voorlichting voor een individuele cliënt in de diëtistenpraktijk.
Literatuur
go back to reference Bartholomew LK, Parcel GS, Kok G, Gottlieb N. Planning health promotion programs: An Intervention Mapping approach. San Francisco, CA: Jossey-Bass, 2006. Bartholomew LK, Parcel GS, Kok G, Gottlieb N. Planning health promotion programs: An Intervention Mapping approach. San Francisco, CA: Jossey-Bass, 2006.
go back to reference Brug J, Lechner L, Vries H de. Psychosocial determinants of fruit and vegetable consumption. Appetite 1995; 25: 285-296. Brug J, Lechner L, Vries H de. Psychosocial determinants of fruit and vegetable consumption. Appetite 1995; 25: 285-296.
go back to reference Brug J, Assema P van, Lechner L, redactie. Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering: Een planmatige aanpak. Assen: Van Gorcum, 2007a. Brug J, Assema P van, Lechner L, redactie. Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering: Een planmatige aanpak. Assen: Van Gorcum, 2007a.
go back to reference Brug J, Spikmans F, Aartsen C, Breedveld B, Bes R, Fereira I. Training dietitians in basic Motivational Interviewing skills results in changes in their counseling style and in lower saturated fat intakes in their patients. Journal of Nutrition Education and Behavior 2007b; 39: 8-12. Brug J, Spikmans F, Aartsen C, Breedveld B, Bes R, Fereira I. Training dietitians in basic Motivational Interviewing skills results in changes in their counseling style and in lower saturated fat intakes in their patients. Journal of Nutrition Education and Behavior 2007b; 39: 8-12.
go back to reference Capaldi ED, editor. Why we eat, what we eat: the psychology of eating. Washington: American Psychological Association, 1996. Capaldi ED, editor. Why we eat, what we eat: the psychology of eating. Washington: American Psychological Association, 1996.
go back to reference Glanz G. Current theoretical bases for nutrition intervention and their uses. In: Coulston A, Rock C, Monsen E, editors. Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease (pp. 83-93). San Diego: Academic Press, 2001. Glanz G. Current theoretical bases for nutrition intervention and their uses. In: Coulston A, Rock C, Monsen E, editors. Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease (pp. 83-93). San Diego: Academic Press, 2001.
go back to reference Glanz K, Lewis FM, Rimer B, editors. Health behavior and health education: Theory, research and practice. San Francisco, CA: Jossey-Bass, 2002. Glanz K, Lewis FM, Rimer B, editors. Health behavior and health education: Theory, research and practice. San Francisco, CA: Jossey-Bass, 2002.
go back to reference Green LW, Kreuter MW. Health program planning: An educational and ecological approach. New York: McGraw-Hill, 2005. Green LW, Kreuter MW. Health program planning: An educational and ecological approach. New York: McGraw-Hill, 2005.
go back to reference Hollander AEM de, Hoeymans N, Melse JM, Oers JAM van, Polder JJ. Zorg voor gezondheid. Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2006. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2006. Hollander AEM de, Hoeymans N, Melse JM, Oers JAM van, Polder JJ. Zorg voor gezondheid. Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2006. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2006.
go back to reference Krueger RA, Casey MA. Focus groups: A practical guide for applied research. Thousands Oaks, CA: Sage, 2000. Krueger RA, Casey MA. Focus groups: A practical guide for applied research. Thousands Oaks, CA: Sage, 2000.
go back to reference Lechner L, Brug J, Vries H de. Misconceptions of fruit and vegetable consumption: Differences between objective and subjective estimation of intake. Journal of Nutrition Education 1997; 29: 313-320. Lechner L, Brug J, Vries H de. Misconceptions of fruit and vegetable consumption: Differences between objective and subjective estimation of intake. Journal of Nutrition Education 1997; 29: 313-320.
go back to reference Lechner L, Kremers S, Meertens R, Vries H de. Determinanten van gedrag. In: Brug J, Assema P van, Lechner L, redactie. Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering: Een planmatige aanpak. Assen: Van Gorcum, 2007. Lechner L, Kremers S, Meertens R, Vries H de. Determinanten van gedrag. In: Brug J, Assema P van, Lechner L, redactie. Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering: Een planmatige aanpak. Assen: Van Gorcum, 2007.
go back to reference Martens M, Assema P van, Paulussen TGW, Schaalma H, Brug J. Krachtvoer: process evaluation of a Dutch programme for lower vocational schools to promote healthful diet. Health Education Research 2006; 21: 695-704. Martens M, Assema P van, Paulussen TGW, Schaalma H, Brug J. Krachtvoer: process evaluation of a Dutch programme for lower vocational schools to promote healthful diet. Health Education Research 2006; 21: 695-704.
go back to reference McGuire WJ. Attitudes and attitude change. In: Lindzey G, Aronson E, editors. The Handbook of Social Psychology (pp. 233-346). New York: Random House, 1985. McGuire WJ. Attitudes and attitude change. In: Lindzey G, Aronson E, editors. The Handbook of Social Psychology (pp. 233-346). New York: Random House, 1985.
go back to reference Schaalma H, Kok G. Interventieontwikkeling. In: Brug J, Assema P van, Lechner L, redactie. Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering: Een planmatige aanpak. Assen: Van Gorcum, 2007. Schaalma H, Kok G. Interventieontwikkeling. In: Brug J, Assema P van, Lechner L, redactie. Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering: Een planmatige aanpak. Assen: Van Gorcum, 2007.
go back to reference Schaalma H, Kok G, Meertens R, Brug J. Theorieën en methodieken van verande­ring. In: Brug J, Assema P van, Lechner L, redactie. Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering: Een planmatige aanpak. Assen: Van Gorcum, 2007. Schaalma H, Kok G, Meertens R, Brug J. Theorieën en methodieken van verande­ring. In: Brug J, Assema P van, Lechner L, redactie. Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering: Een planmatige aanpak. Assen: Van Gorcum, 2007.
go back to reference Tholen L. Alcohol en zwangerschap: een literatuurstudie en een onderzoek in Drenthe. Maastricht/Assen: Vakgroep GVO, Rijksuniversiteit Limburg/Stichting Dienstverlening GVO Drenthe, 1987. Tholen L. Alcohol en zwangerschap: een literatuurstudie en een onderzoek in Drenthe. Maastricht/Assen: Vakgroep GVO, Rijksuniversiteit Limburg/Stichting Dienstverlening GVO Drenthe, 1987.
go back to reference Veer P van ’t, Jansen MC, Klerk M, Kok FJ. Fruits and vegetables in the prevention of cancer and cardiovascular disease. Public Health Nutrition 2000; 3: 103-107. Veer P van ’t, Jansen MC, Klerk M, Kok FJ. Fruits and vegetables in the prevention of cancer and cardiovascular disease. Public Health Nutrition 2000; 3: 103-107.
go back to reference Voedingscentrum. Zo eet Nederland: Resultaten Voedselconsumptiepeiling 1997/1998. Den Haag: Voedingscentrum, 1998. Voedingscentrum. Zo eet Nederland: Resultaten Voedselconsumptiepeiling 1997/1998. Den Haag: Voedingscentrum, 1998.
Metagegevens
Titel
Gezondheidsvoorlichting en beïnvloeding van voedingsgedrag
Auteurs
Dr. P. van Assema
Prof.dr.Ir. J. Brug
Prof.dr. L. Lechner
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0510-0_47