Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Spectrum | Uitgave 2/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2014

Gezondheidskapitaal en beleidsimplicaties voor een groter maatschappelijk aanpassingsvermogen

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2014
Auteur:
Marleen Bekker
Belangrijke opmerkingen
Health Services Research, Universiteit Maastricht en Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Zuid Limburg, Maastricht
Marleen Bekker, Health Services Research, Universiteit Maastricht en Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Zuid Limburg, e-mail: m.bekker@maastrichtuniversity.nl

Samenvatting

De introductie van een nieuw begrip van gezondheid door Huber et al in 20111 heeft geleid tot een opleving van de internationale discussie over de sociaal-politieke en collectieve aspecten van gezondheid. Deze worden in de Nederlandse discussie in TSG Spectrum 91(3) nauwelijks geadresseerd. Toch bieden die interessante aanknopingspunten voor een vertaling van het individugerichte begrip van Positieve Gezondheid naar het collectieve niveau van het overheidsbeleid. In de context van de huidige financieel-economische en sociaal-culturele uitdagingen biedt maatschappelijk aanpassingsvermogen, in de overgang van de verzorgingsstaat naar een kleinschalige sociale investeringsstaat, een bouwsteen voor de aanstaande decentralisaties van de AWBZ, Jeugdzorg en de Participatiewet. Dergelijk ‘gezondheidskapitaal’ biedt een nieuw ankerpunt voor integraal beleid.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2014 Naar de uitgave