Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Spectrum | Uitgave 2/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2014

Gezondheidskapitaal als panacee?

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2014
Auteur:
Karien Stronks
Belangrijke opmerkingen
Sociale Geneeskunde AMC/UvA, Amsterdam
Karien Stronks, Sociale Geneeskunde AMC/UvA, e-mail: k.stronks@amc.uva.nl

Samenvatting

In de gezondheidsdefinitie zoals een aantal jaar geleden door Huber et al. geïntroduceerd – gezondheid als het vermogen tot aanpassing en zelfredzaamheid bij sociale, fysieke, en emotionele uitdagingen – wordt gezondheid primair als een individueel goed voorgesteld. Het is terecht dat Bekker dit in haar bijdrage benoemt, en erop wijst dat deze definitie daarmee de collectieve dimensie van gezondheid – public health – verwaarloost. Tot nu toe is dit commentaar vooral hoorbaar in de internationale literatuur, en veel minder in Nederland. Mogelijk heeft dit ermee te maken dat in ons land public health als waarde veel minder leeft dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Een illustratie daarvan is het gebrek aan een eenduidige definitie en kerntaken van de publieke gezondheidszorg in Nederland. Onlangs hebben wij voor een dergelijke definitie een voorstel gedaan, gebaseerd op de internationale literatuur. 1

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2014 Naar de uitgave