Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1. Gezonde voeding

Auteurs : Dr. ir. Lisette Brink, Dr. Daniëlle Wolvers

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een gezond voedingspatroon vermindert het risico op chronische ziekten en draagt daarmee bij aan het verminderen van de ziektelast en de zorguitgaven. Adviezen over een gezond voedingspatroon worden gegeven op basis van consensus en gedegen wetenschappelijk onderzoek. Hierbij zijn de resultaten van gerandomiseerde klinische studies en prospectief cohortonderzoek het meest relevant. In dit hoofdstuk wordt inzicht gegeven in de wijze waarop voedingsadviezen in Nederland tot stand komen, de verschillende typen voedingsonderzoek en hun relevantie voor deze adviezen, hoe wetenschappelijke inzichten over voeding en gezondheid worden vertaald in concrete voedingsadviezen, en wat deze adviezen voor verschillende groepen Nederlanders zijn. Verder wordt inzicht gegeven in de betekenis van de verschillende voedingsnormen en overzichten van de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen in de ‘Schijf van Vijf’. Ten slotte wordt kort ingegaan op enkele aspecten die een rol spelen bij voedselkeuze of daarop van invloed zijn.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
1.
2.
go back to reference Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Publicatienr. 2015/24. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Publicatienr. 2015/24. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015.
4.
go back to reference Brink E, Van Rossum C, Postma-Smeets A, et al. Development of healthy and sustainable food-based dietary guidelines for the Netherlands. Public Health Nutr. 2019;22(13):2419–35. Brink E, Van Rossum C, Postma-Smeets A, et al. Development of healthy and sustainable food-based dietary guidelines for the Netherlands. Public Health Nutr. 2019;22(13):2419–35.
Metagegevens
Titel
Gezonde voeding
Auteurs
Dr. ir. Lisette Brink
Dr. Daniëlle Wolvers
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_1