Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2011 | Uitgave 4/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2011

Gezonde School als methode voor GGD’en bij de invoering van schoolgezondheidsbeleid

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 4/2011
Auteurs:
Nicole M.W.M. Boot, Daniëlle M. de Jongh, Mariken T.W. Leurs, Nanne K. de Vries
Sinds de ontwikkeling van de schoolSlag-werkwijze in 2002 en de landelijke ‘vertaling’ naar de Gezonde School neemt de aandacht voor planmatig schoolgezondheidsbeleid bij GGD’en in Nederland toe. Mede om deze ontwikkeling beter te stroomlijnen heeft het RIVM Centrum Gezond Leven (CGL) samen met partners de mate waarin GGD’en in Nederland scholen ondersteunen bij het vormgeven van structureel schoolgezondheidsbeleid in kaart gebracht. Dit onderzoek beschrijft welke activiteiten GGD’en in 2008 uitvoerden ter ondersteuning van scholen bij het vormgeven van schoolgezondheidsbeleid en welke belemmerende en bevorderende factoren ze binnen dit proces ondervonden. In totaal hebben medewerkers gezondheidsbevordering van 26 van de 30 in 2008 bestaande GGD’en een vragenlijst ingevuld en zijn bij zes van de 26 GGD’en verdiepende interviews afgenomen. De meerderheid van de GGD’en blijkt activiteiten uit te voeren die bijdragen aan structureel schoolgezondheidsbeleid. De ervaringen van de GGD’en zijn wisselend. Grote tijdinvestering en beperkt draagvlak bij GGD’en en scholen worden benoemd als belangrijkste belemmerende factoren voor succesvolle implementatie van schoolgezondheidsbeleid. Kansen liggen in het verbinden van onderwijsdoelen met publieke gezondheidsdoelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2011 Naar de uitgave