Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Forum | Uitgave 3/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2014

Gezonde levensverwachting bij vijf etnische groepen in Amsterdam

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 3/2014
Auteur:
D.G. Uitenbroek
Belangrijke opmerkingen
GGD Amsterdam, cluster Epidemiologie en Gezondheidsbevordering, Amsterdam
Forum biedt onder meer plaats aan ingezonden commentaren en reacties, korte praktijkbijdragen, congresverslagen en boekbesprekingen. Aanwijzingen inzake lengte, opmaak en wijze van inzending (per e-mail) zijn verkrijgbaar bij het redactiesecretariaat. De redactie behoudt zich het recht voor om te redigeren en/of te bekorten.

Samenvatting

De gezonde levensverwachting heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een belangrijke standaard voor het beschrijven van de gezondheid van de bevolking. 1 Het is een combinatie van de levensverwachting met gegevens uit steekproefonderzoek betreffende de gerapporteerde gezondheid. Vier varianten van de gezonde levensverwachting worden veel gebruikt: 1) levensverwachting in als goed ervaren gezondheid, 2) levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen, 3) levensverwachting in goede geestelijke gezondheid en 4) levensverwachting zonder chronische ziektes. Een van de belangrijkste toepassingen van de gezonde levensverwachting is het beschrijven van verschillen en veranderingen in de bevolking. Voor Nederland zijn tijdtrends in de verschillende versies van de gezonde levensverwachting berekend, 2,3 er zijn vergelijkingen gemaakt tussen SESgroepen 3,4,5 en tussen regio’s. 6,7
Dit artikel gaat over verschillen in de gezonde levensverwachting tussen vijf etnische groepen in Amsterdam. Eerder onderzoek laat zien dat migranten vaak een hogere levensverwachting hebben dan de oorspronkelijke bevolking. 8,9 Betekent dat ook dat zij meer jaren in een betere gezondheid doorbrengen? In dit artikel wordt de levensverwachting en drie vormen van gezonde levensverwachting besproken: de levensverwachting in als goed ervaren gezondheid, de levensverwachting zonder chronische ziektes, en de levensverwachting in goede geestelijke gezondheid.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2014 Naar de uitgave

Wetenschappelijke artikelen

Triage op de Meldkamer