Skip to main content
main-content
Top

18-03-2014 | Nieuws

Gezond lichaam bij senioren door beter zelfbeeld

Een gezond lichaam op latere leeftijd begint met een gelukkige geest, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Hoe beter het zelfbeeld van senioren, hoe minder kans zij lopen op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen.

Hoewel onzekerheid vaak wordt geassocieerd met tieners, kunnen oudere volwassenen kampen met een laag gevoel van eigenwaarde naarmate ze ouder worden. Eerdere studies toonden al aan dat dit gevoel bijvoorbeeld de kop op steekt zodra de kinderen het huis uit gaan en rondom de pensionering.

 

Cortisol

Onderzoekers van het Concordia University Center for Research keken naar 147 volwassenen van 60 jaar en ouder. Ze maten hun gevoel van eigenwaarde, het stressniveau en depressieve symptomen over een periode van vier jaar.

Deelnemers met een lagere zelfwaarde, bleken een hoger cortisolniveau te hebben. Dat effect was nog beter zichtbaar bij mensen met een voorgeschiedenis van depressie en stress. Te veel van dit stresshormoon kan negatieve bijwerkingen geven zoals gewichtstoename, slaapproblemen, problemen met de spijsvertering en zelfs geheugenverlies.

"Omdat het gevoel van eigenwaarde wordt geassocieerd met het psychische welbevinden en de fysieke gezondheid, zou het verhogen van dit gevoel een ideale manier kunnen zijn om gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen", zegt onderzoeker Sarah Liu. Een manier om dit te doen is volgens Liu voorkomen dat ouderen geïsoleerd raken en ze een rijker sociaal leven te geven.

 

Interessant voor u is het congres De ouderenpsycholoog: voorbereid op de toekomst op donderdag 25 september 2014 in de Eenhoorn in Amersfoort.

Voor meer informatie klik hier.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.