Skip to main content
main-content
Top

18-06-2013 | Nieuws

Gewoon doorroken!

Op verzoek van de huisarts zie ik op de SEH meneer T. uit 1955. Hij is bij mijn collega bekend met een kleincellig longcarcinoom met vele uitzaaiingen. Hij heeft nu eerste-, tweede- en begin dit jaar ook derdelijns chemo gehad en recent heeft hij te horen gekregen dat er nu echt geen behandeling meer is voor hem.

Zijn vrouw overziet het maar nauwelijks en vindt extra hulp thuis niet nodig. Maar nu gaat het echt niet meer; hij is verward en heeft een wisselend bewustzijn. Ik vraag de huisarts of hij en zijn vrouw nog wel willen dat hij ingestuurd wordt. Tja..., over dat laatste stukje heeft zowel patiënt als zijn echtgenote nooit willen nadenken. Vechten zou hij, vechten tegen de kanker. En dan zou je zien dat al die sombere prognoses voor hem niet golden. Hoe vaak ik dat toch niet gehoord heb: als je maar hard genoeg vecht, dan kan je kanker overwinnen. Met andere woorden: als je er toch aan sneuvelt, ben je een watje en heb je niet hard genoeg gevochten.

En dan komt er op een dag nieuws. Op de dag dat een groot kankercentrum bij ons in de buurt is gestart met een media offensief; alles in het kader van de feestelijkheden rondom het 100-jarig bestaan van het centrum. Het nieuws luidt: Kanker over 20 jaar te genezen.

Ik peil de reacties van mijn collega’s:
-          Dat zeiden ze 20 jaar geleden ook al…
-          Tja, de laatste 30 jaar is de prognose van longkanker nauwelijks veranderd. Ondanks alle trials en nieuwe chemo’s.

Maar het meest kwalijke vind ik dat het nieuws afleidt van de boodschap dat 30% van alle kankers te voorkomen zijn, als er maar niet gerookt zou worden. Een bevriende longarts uit het oosten van het land belt om te zeggen dat hij vandaag meteen al een heleboel reacties heeft gehoord van bezoekers van zijn ziekenhuis die zeiden: ‘Ooh, dan kan ik dus gewoon doorroken.’ 

Voor meneer T. komt de slogan in ieder geval te laat. Toch niet hard genoeg gevochten…?!

Auteur(s): Pauline Dekker

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.