Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-1998 | Uitgave 4/1998

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/1998

Gevolgen voor therapeuten bij de behandeling van posttraumatische stress-stoornis

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 4/1998
Auteurs:
Agnes van Minnen, Annemieke Kroon, Ger Keijsers
Belangrijke opmerkingen
A. van Minnen is als post-doc medewerker werkzaam bij de vakgroep klinische psychologie en persoonlijkheidsleer van de Katholieke Universiteit Nijmegen, en als psychotherapeut-in-opleiding werkzaam bij het ambulatorium psychologie Nijmegen en de angstpolikliniek van het psychiatrisch centrum Nijmegen.
A. Kroon is als psychotherapeut-in-opleiding werkzaam bij het ambulatorium psychologie Nijmegen.
G.P.J. Keijsers is als universitair docent werkzaam bij de vakgroep klinische psychologie en persoonlijkheidsleer van de Katholieke Universiteit Nijmegen, en als psychotherapeut-in-opleiding werkzaam bij het ambulatorium psychologie Nijmegen.
Correspondentieadres: Vakgroep Klinische Psychologie Katholieke Universiteit Nijmegen, Postbus 9104, 6500 HE Nijmegen.

Abstract

Vrijwel alle 20 ondervraagde therapeuten in dit onderzoek maken melding van zowel negatieve als positieve gevolgen van hun traumatherapieën voor hun persoonlijk leven en/of voor hun professioneel functioneren. Alle therapeuten treffen voorzorgsmaatregelen om de negatieve gevolgen voor zichzelf zoveel mogelijk te beperken. Geconcludeerd wordt dat de meeste symptomen bij therapeuten normale reacties zijn op het (veelvuldig) aanhoren van verhalen over traumatische gebeurtenissen. Niettemin lijken negatieve gevolgen voorkomen of beperkt te kunnen worden. Suggesties die hiervoor gedaan worden zijn onder andere bewustwording van mogelijke gevolgen, goede training, openheid in de communicatie met collega's, en een evenwichtige caseload.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel