Skip to main content
main-content
Top

27-07-2011 | Nieuws

Geval van scabiës in UMC Groningen

Door contact met deze patiënt blijken zes medewerkers van het UMCG besmet te zijn. Om verdere verspreiding te voorkomen, heeft het UMCG vorige week direct een aantal maatregelen getroffen. Medewerkers die contact met de betreffende patiënt hebben gehad, zijn onderzocht en zo nodig preventief behandeld.

Ook patiënten die met besmette medewerkers contact hebben gehad of op dezelfde afdeling opgenomen zijn geweest, zijn in kaart gebracht en geïnformeerd. De kans is klein dat de besmette patiënt scabiës heeft overgedragen op andere patiënten. Tot op heden zijn er dan ook geen besmettingen geconstateerd bij andere patiënten in het UMCG.

Wat is scabiës?

Scabiës is een ongevaarlijke, maar besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Deze is niet met het blote oog te zien. De mijt veroorzaakt jeuk. Scabiës heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid en is goed behandelbaar, wel is het hinderlijk en vervelend.

Scabiës komt over de hele wereld en ook in Nederland regelmatig voor. Besmetting kan plaatsvinden door langdurig, frequent lichamelijk contact met iemand met schurft, zoals bij lichamelijke verzorging of door gezamenlijk gebruik van bed of kleding. Indien scabiës bij patiënten met een ernstig verzwakt immuunsysteem onbehandeld blijft, kunnen de mijten zich tot grote aantallen vermeerderen en wordt de aandoening gemakkelijk overdraagbaar (de zogenoemde 'scabiës norvegica’).

Auteur(s): Margreeth Tepper

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.