Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2010 | Onderzoek | Uitgave 9/2010

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2010

Gestructureerde vroegtijdige begeleiding door bedrijfsarts vermindert ziekteverzuim onder kantoormedewerkers met verhoogd risico op langdurig ziekteverzuim

Een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2010
Auteurs:
Prof.dr. IJ. Kant, dr. N.W.H. Jansen, dr. L.G.P.M. van Amelsvoort, Drs. G. Tjin A Ton, A. Berkouwer
Belangrijke opmerkingen
Het artikel is zonder financiële ondersteuning tot stand gekomen. Belangenconflicten: drs. Gladys Tjin A Ton is bedrijfsarts bij Beter, Amsterdam; deze arbodienst is mede-eigenaar van de Balansmeter BV, en drs. Ate Berkouwer is commercieel directeur van Beter, Amsterdam, lid raad van commissarissen Balansmeter BV.

SAMENVATTING

Onderwerp: Het terugdringen van langdurig ziekteverzuim.
Doel: Onderzoeken van de effectiviteit van gestructureerde vroegtijdige begeleiding onder medewerkers met verhoogd risico op langdurig toekomstig ziekteverzuim, in het voorkomen en/of verminderen van ziekteverzuim. Het experiment was gericht op de timing van de interventie, d.w.z. behandeling voordat ziekteverzuim daadwerkelijk plaatsvindt.
Soort onderzoek: In deze RCT werden medewerkers met een verhoogd risico op langdurig ziekteverzuim geselecteerd op basis van een screeningsvragenlijst. 299 personen met een verhoogd risico op langdurig ziekteverzuim in de toekomst werden willekeurig toegewezen aan een experimentele groep (n=147) of een controlegroep (n=152). De experimentele groep kreeg vroegtijdige begeleiding van de bedrijfsarts, in sommige gevallen gevolgd door een gerichte interventie. De controlegroep ontving gebruikelijke zorg (‘care as usual’).
Resultaten: Een aangepaste intention-to-treat-analyse liet significante verschillen (p=0,007) zien in totale ziekteverzuimduur over een jaar follow- up tussen de experimentele (gemiddelde 18,98; SD 29,50) en controlegroep (gemiddelde 31,13; SD 55,47).
Conclusie: Vroegtijdige begeleiding door de bedrijfsarts van medewerkers met een verhoogd risico op langdurig toekomstig ziekteverzuim draagt bij aan het verminderen van totaal ziekteverzuim.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2010

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2010 Naar de uitgave