Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Gewone- en ongewone patiënten | Uitgave 11/2013

Tandartspraktijk 11/2013

Gestoorde wondgenezing

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 11/2013
Auteur:
Prof. dr. Isaäc van der Waal
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. I. van der Waal is als hoogleraar Orale Pathologie verbonden aan VUmc en ACTA. Hij heeft speciale expertise op het gebied van monden kaakziekten, zowel klinisch als histopathologisch. In deze rubriek bespreekt Van der Waal één of meer patiënten met een soms gangbare en soms ook meer zeldzame aandoening van mond of kaak. Eventuele reacties of vragen zijn welkom (i.vanderwaal@vumc.nl).
Na extractie van een gebitselement ondervindt de patiënt meestal gedurende enkele dagen langzaam afnemende klachten van pijn en eventueel zwelling. De alveole vult zich met bloed (coagulum) en het epitheel overgroeit het coagulum. Daarna wordt het coagulum vervangen door jong bindweefsel en vervolgens door bot. Men spreekt dan van primaire genezing. Na ongeveer 10 weken is de wond klinischróntgenologisch genezen.
Nemen de klachten enkele dagen na de extractie toe in plaats van af en ontstaan een vieze smaak en mondgeur, dan is sprake van een gestoorde wondgenezing. Deze berust vermoedelijk op impactie van voedselresten in de alveole, met name als deze niet is overhecht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2013

Tandartspraktijk 11/2013 Naar de uitgave

OriginalPaper

Klein maar fijn

Redactioneel

Etsbare onderlaag

Tandarts in de praktijk

Tandarts-gehandicaptenzorg