Skip to main content
main-content
Top

19-02-2014 | Nieuws

Gestage patiëntenstroom door samenwerking in kwaliteit

Het is zorgaanbieders verboden om een kartel te vormen. Samenwerking op kwaliteit mag echter wel. Bewezen effectief werken binnen een multidisciplinaire samenwerking biedt daardoor belangrijke voordelen, merkte fysiotherapeut Ellen Toet uit Ede. Deel twee in een serie over nieuwe verdienmodellen en innovatief ondernemerschap.

Nieuwe verdienmodellen voor de fysiotherapie zijn noodzakelijk nu de zorgmarkt in rap tempo verandert. Het KNGF, de Argumentenfabriek en VvAA brachten een aantal nieuwe mogelijkheden in kaart. Bewezen effectief samenwerken is er daar een van. Daarbij gaat het om het werken volgens landelijk geldende en geaccepteerde protocollen en richtlijnen.

  

 

Netwerk
Ellen Toet en haar collega’s binnen de Regionale Organisatie Fysiotherapie (ROF) uit de regio Gelderse Vallei hebben daar al een aantal jaren ervaring mee. Zo werkten ze in de tijd van minister Ab Klink (VWS) nog samen met de huisartsen, longverpleegkundigen en longartsen de ketenzorg voor COPD-patiënten uit. Het leidde ertoe dat de fysiotherapeuten een belangrijke partner zijn geworden voor de huisartsen. “De huisartsen willen ons er graag bij hebben”, zegt ze.
Toet: “Daardoor heb je als praktijk een gestage patiëntenstroom voor dit type zorg. Ook binnen het netwerk verwijzen we naar elkaar door.” Voor de tarieven moeten de praktijkhouders nog wel op individueel niveau met de verzekeraars onderhandelen. Dat gaat gewoon op basis van de contracttarieven, zegt Toet. Het zakelijk voordeel is vooral dat de huisartsen vanuit hun zorggroep liever samenwerken met één orgaan. Toet: “De huisartsen hebben echt geen zin om met twintig fysiotherapeuten apart te gaan onderhandelen over tarieven en de zorginhoud.” Door bewezen effectief te werken, omzeilt de ROF zo het verbod op kartelvorming. “Samenwerken in de kwaliteit mag wel”, zegt Toet. “Je moet de samenwerking stoelen op richtlijnen en protocollen zodat je kunt afdwingen dat je mag samenwerken.”

 

Keten rond COPD
Het lukte de fysiotherapeuten, nu dertien praktijken in totaal, om zich op die manier een positie te verwerven in de keten rond COPD. Dezelfde praktijken zijn echter ook de ketenpartner van de huisartsen als het gaat om zorg voor diabetes en cardiovasculair risicomanagement. Of het leidde tot meer omzet durft Toet niet te zeggen, daarvoor zijn te veel factoren van invloed. “Misschien dat het wel minder was geweest als we deze kwaliteitssamenwerking niet van de grond hadden gekregen.

 

Serie over verdienmodellen en ondernemerschap
Dit was deel twee in een serie over nieuwe verdienmodellen en innovatief ondernemerschap. Lees ook het eerste artikel Online Fysiovoorjou verdient lekker over de mogelijkheden die digitale media bieden. BSL zal in de komende nieuwsbrieven verder ingaan op de nieuwe verdienmodellen zoals die door het KNGF en de De Argumentenfabriek worden geschetst.

Bron: FysioActueel

 

Tip

Lees meer over COPD in het Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2011, dat als thema cardiorespiratoire fysiotherapie heeft.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Auteur(s): Daan Marselis Beeld: Fotalia

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.