Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2006 | Onderzoek | Uitgave 1/2006

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2006

Gespreksmodellen in de verzekeringsgeneeskunde

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 1/2006
Auteurs:
W. E. L. de Boer, J. H. L. Wijers, J. Spanjer, I. van der Beijl, W. Zuidam, A. Venema
Belangrijke opmerkingen
W.E.L. de Boer en A. Venema zijn onderzoeker bij TNO; I. van der Beijl en W. Zuidam destijds TNO; J.H.L. Wijers is verzekeringsarts en bedrijfsarts WOSM; J. Spanjer is verzekeringsarts UWV.
Correspondentieadres: W.E.L. de Boer, TNO Kwaliteit van Leven, postbus 718, 2130 AS Hoofddorp
Belangenconflicten: geen gemeld Financiële ondersteuning: NVVG en de WOSM Foundation

Abstract

Het meest gebruikte instrument voor de WAO-beoordeling, het beoordelingsgesprek, is zeer matig ontwikkeld. De druk op een valide en betrouwbare beoordeling zal nog sterker toenemen als de plannen van het kabinet doorgang vinden. Er bestaan wel aanzetten tot de ontwikkeling van een valide instrument in de vorm van modellen voor gespreksvoering. Deze worden in dit artikel beschreven: welke bestaan er, waarop ze zijn gebaseerd, wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Gevonden zijn de belastbaarheid gerichte beoordeling, het Methodisch BeoordelingsGesprek en de MultiCausale Analyse. Onderzocht is wat de gemeenschappelijke principes en praktijken van deze modellen zijn en wat de technische en principiële verschillen zijn. De modellen blijken alle te zijn gebaseerd op de ervaring van toepassers en geen van alle goed gevalideerd. Ze zijn alle gebaseerd op een complex van juridische, medische en psychologische uitgangspunten. Verschillen tussen de modellen van gespreksvoering blijken minder groot dan de overeenkomsten. De door de opstellers gehanteerde uitgangspunten worden besproken tegen de achtergrond van wetenschappelijke literatuur. Er zijn voornamelijk indirecte argumenten voor de aangenomen uitgangpunten. Door middel van ontwikkeling en onderzoek in de praktijk kan dit deel van het vak op een hoger niveau van professionaliteit worden gebracht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2006

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2006 Naar de uitgave