Skip to main content
main-content
Top

16-06-2014 | Nieuws

Gesprek huisarts en gemeente noodzakelijk vanwege jeugdhulp

Vanwege de nieuwe Jeugdwet die per 1 januari 2015 ingaat, is het voor huisartsen belangrijk dat ze een lijstje met namen, telefoonnummers en emailadressen van gecontracteerde zorgaanbieders van de gemeente krijgen. Ook moet de huisarts in verband met de jeugdhulp weten hoe de gemeente de laagdrempelige hulp gaat vormgeven.

Dat staat in een nieuwe bijlage van de LHV bij het document ‘Huisarts en gemeente. Samenwerken in de wijk’, waarin wordt uitgelegd wat de Jeugdwet is en welke stappen de huisarts dient te nemen. “We weten niet in hoeverre alle gemeenten al gesprekken met huisartsen voeren”, zegt de persvoorlichter van de LHV. “Zie dit als een extra motivatie om te zorgen dat die gesprekken plaatsvinden.”

Gevolgen

Voor huisartsen zijn de gevolgen van de nieuwe Jeugdwet te overzien, stelt de LHV. Voor de gemeente die de jeugdhulp gaat financieren, zijn de gevolgen veel groter. Dat de huisarts weet welke zorgverleners de gemeente heeft gecontracteerd, is wel belangrijk. Als de huisarts verwijst naar een zorgaanbieder die niet gecontracteerd is, hoeft de gemeente deze zorg niet te vergoeden.

Extra

De huisarts kan extra aanbod bieden voor de jeugd, bijvoorbeeld aan kinderen met ADHD. Het is volgens de LHV aan de huisarts zelf om daar wel of niet voor te kiezen. Zij kunnen immers zelf het beste inschatten wat mogelijk is in de eigen praktijk en wat daarvoor nodig is. 

Gemeenten en huisartsen zijn met ingang van de nieuwe Jeugdwet wettelijk verplicht om samenwerkingsafspraken te maken. 

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.