Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1. Geschiedenis van de Community Reinforcement Approach

Auteurs : H.G. Roozen, L. DeFuentes-Merillas, P.G.J. Greeven

Gepubliceerd in: Handboek voor de behandeling van alcoholverslaving

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

Verslaving vormt samen met angst en depressie de top drie van meest voorkomende psychiatrische stoornissen in Nederland. Alcohol- en drugsmisbruik kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, sociale en financiële problemen, overlast en criminaliteit. Slechts een klein deel van de verslaafde populatie meldt zich voor hulp bij de verslavingszorg. Dan blijkt vaak dat stoppen of minderen niet eenvoudig is en dat terugval in verslavingsgedrag eerder regel is dan uitzondering. In toenemende mate wordt verslaving beschouwd als een langdurende, chronische ziekte, waarbij de belonende werking van alcohol en drugs op de hersenen een centrale rol speelt. Juist deze beloningsaspecten staan centraal in de Community Reinforcement Approach (CRA). Deze aanpak is in Nederland een relatief nieuwe benadering, die zich richt op het ontwikkelen van een alternatieve leefstijl die meer belonend is dan middelengebruik.
Voetnoten
1
Deze studie heeft geleid tot het ontwikkelen van CRAFT: Community Reinforcement and Family Training.
 
2
Contingency management is een gedragstherapeutische methodiek gebaseerd op operante conditionering (Higgins et al., 2007a[23]). Bij deze benadering worden patiënten beloond met een token of een voucher (bijvoorbeeld een tegoedbon) voor elk schoon urinemonster dat zij inleveren. Deze methodiek is afgeleid van de token economy (Ayllon & Azrin, 1968[2]).
 
3
Acroniem EDOCRA: Effectiviteit van twee methoden van Detoxificatie met behulp van een Opiaatantagonist gevolgd door een biopsychosociale behandeling gebaseerd op de Community Reinforcement Approach met als doel abstinentie van opiaten.
 
Metagegevens
Titel
Geschiedenis van de Community Reinforcement Approach
Auteurs
H.G. Roozen
L. DeFuentes-Merillas
P.G.J. Greeven
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9752-5_1