Skip to main content
main-content
Top

20-03-2014 | Nieuws

Gescheurde voorste knieband meer dan mechanisch probleem

Jaarlijks treft het meer dan drie procent van de sporters: een gescheurde voorste knieband. Vaak zonder dat er een botsing plaatsvond met een andere sporter of een object. Het KNGF heeft onlangs een evidence statement en richtlijn voor het revalidatietraject na chirurgische reconstructie gepubliceerd.

De richtlijn is onderdeel van het promotietraject van Nicky van Melick, die als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper werkt in Sport Medisch Centrum Papendal. Ze onderzocht de literatuur over het onderwerp en beoordeelde de mate van het beschikbare bewijs voor de revalidatiebehandeling.

 

 

In de richtlijn adviseren de auteurs ook over het preoperatieve proces. Idealiter zou de fysiotherapeut al preoperatief met de behandelend medisch specialist contact hebben, bijvoorbeeld voor overleg over de juiste timing van de ingreep. Ook kan de fysiotherapeut de patiënt vast informeren over onder meer de eerste postoperatieve oefeningen en bijvoorbeeld het lopen met krukken.

 

Na de ingreep moet de fysiotherapeut zich op de hoogte stellen van het verloop van de operatie en de uitgevoerde verrichtingen. Wie die informatie niet standaard van de medisch specialist ontvangt, moet die informatie opvragen. Omgekeerd zou de fysiotherapeut de specialist op de hoogte moeten stellen van de voortgang voorafgaand aan een poliklinisch controlemoment.

 

In de richtlijn gaan de auteurs dieper in op het revalidatieproces, dat drie fases kent. Ook gaan ze in op de criteria die gebruikt kunnen worden om te adviseren over een terugkeer naar sportactiviteiten.

 

Het evidence statement inclusief de richtlijn is te downloaden.

 

Bron: FysioActueel.nl

 

Tip

Naar aanleiding van de evidence statements Acute Knie en Revalidatie na voorste kruisband reconstructie wordt op 18 september het symposium De Knie gehouden. Tijdens dit symposium worden beide statements voor u samengevat en toegelicht. Bovendien vindt er interactie met de zaal plaats. Zo kunt u uw eigen casus voorleggen en bespreken met zowel de experts die hebben meegewerkt aan deze statements, als met uw collega’s in de zaal.

 

Datum en locatie
Het symposium De Knie vindt plaats op donderdag 18 september 2014 in het Beatrixgebouw in Utrecht.

 

Vroegboekkorting
Bij inschrijving vóór 18 mei 2014 ontvangt u een vroegboekkorting van € 25,-
De kosten voor deelname bedragen anders:

Ga voor meer informatie over het congres en om u in te schrijven naar Symposium De Knie.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie, Manuele therapie, Revalidatiefysiotherapie of Sportfysiotherapie.

Auteur(s): Tekst: Daan Marselis Beeld: SpringerBody

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.