Skip to main content
main-content
Top

12-11-2015 | Nieuws

Geprinte bacteriedodende kies

Materiaalwetenschapper Andreas Hermann en orthodontist Yijin Ren hebben met collega’s een bacteriedodende vulling voor 3D printers ontwikkeld. De eerste toepassing ligt in de tandheelkunde, maar ook andere implantaten kunnen zo gemaakt worden. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Functional Materials. Zo bericht de Rijksuniversiteit Groningen.

In de tandartsenpraktijk is het gebruikelijk om te werken met materialen die polymeriseren door UV licht. Herrmann begon met monomeren die al in gebruik zijn bij tandartsen, om daar dan quarternaire ammonium verbindingen aan toe te voegen. Deze positief geladen stoffen gaan een interactie aan met de negatief geladen celmembraan van bacteriën, waardoor een dodelijk gat ontstaat.

Printbaar antimicrobieel materiaal

De onderzoekers gebruikten twee benaderingen om printbaar antimicrobieel materiaal te maken. Voor de eerste benadering mengden zij twee verschillende monomeren met een quarternaire ammonium verbinding gekoppeld aan een molecuul dat kan polymeriseren. Vervolgens gebruikten zij UV licht om het mengsel te polymeriseren. Maar de antimicrobiële stof kon er nog steeds enigszins uit het netwerk van polymeerketens weglekken.

Voor de tweede aanpak werd de antimicrobiële stof eerst gepolymeriseerd tot een lange keten. Die polymeer werd vervolgens toegevoegd aan de 3D printvloeistof en raakte tijdens het polymeriseren daarvan vast in de nieuw ontstane ketens. Bij deze aanpak lekte er bijna geen antimicrobiële stoffen uit het geprinte materiaal.

Voor beide manieren was het lastig om de juiste mengverhouding te vinden die een goede 3D print opleverde, met minimale lekkage van de antimicrobiële stof.

Meer onderzoek

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden voordat de antibacteriële 3D prints op de markt kunnen worden gebracht.  De eerste toepassingen zullen in de orthodontie zijn, waar 3D geprinte elementen al gebruikt worden. Maar op termijn zou een 3D geprinte kroon die bacterieën doodt ook mogelijk moeten zijn.

Geprinte implantaten

Het gebruik van antimicrobiële stoffen kan een groot probleem in de tandheelkunde oplossen. ‘Op elk kunstmatig materiaal dat in de mond wordt aangebracht kunnen bacteriën gaan groeien’, legt Herrmann uit. Alleen al in de VS zorgt dit voor miljarden aan tandheelkundige kosten. Maar de toepassing van 3D geprinte medische implantaten met antimicrobiële werking is veel breder: ‘Alle implantaten zijn gevoelig voor de vorming van bacteriële biofilms, dus het is altijd nuttig ze bacteriedodende eigenschappen te geven'.

Lees hier het gehele RUG nieuwsbericht >>

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Gerelateerd

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten