Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015

Geneesmiddelen en zwangerschap

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2015
Auteurs:
Prof. dr. Jan G. Nijhuis, Drs. Caspar J.M.E. van Thoor

Samenvatting

Als het gaat om het voorschrijven van medicatie heeft de gemiddelde arts veelal een ‘heilig ontzag’ voor zwangerschap. Dit betekent dat veel artsen terughoudend zijn met het voorschrijven van medicijnen, ook in die gevallen waar het wel geïndiceerd is. De eerste vraag is of de zwangere vrouw een aandoening heeft die je zou behandelen als ze niet zwanger was. Als het antwoord ‘ja’ is, moet je nu ook behandelen, maar dan wel eerst vragen welk medicijn van de mogelijk effectieve alternatieven het veiligst is in de zwangerschap. Een zwangere niet behandelen, alleen omdat ze zwanger is, kan schade berokkenen. Daarom geldt ‘een zwangere niet behandelen, is een zwangere mishandelen’. Meestal is er wel even tijd voordat een definitieve keuze gemaakt wordt en is er dus tijd om, zo nodig, te overleggen. Bij onzekerheid is (multidisciplinair) overleg van belang, omdat verschillende behandelaren/artsen elk hun eigen specifieke kennis hebben over de ziekte, de therapie, het geneesmiddel, de zwangere en haar kind. Daarnaast is veel informatie beschikbaar bij de Teratologie Informatie Service Lareb (TIS).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015 Naar de uitgave