Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Nascholing | Uitgave 9/2014

Huisarts en wetenschap 9/2014

Genderverschillen bij roken en alcoholverslaving

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2014
Auteurs:
Miriam de Kleijn, Toine Lagro-Janssen
Belangrijke opmerkingen
Radboudumc, Vrouwenstudies Medische Wetenschappen, huispost 118, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen: dr. M.J.J. de Kleijn, huisarts-epidemioloog en adviseur; prof.dr. A.L.M. Lagro-Janseen, huisarts/hoogleraar Vrouwenstudies emeritus • Correspondentie: mjjdekleijn@me.com • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

De Kleijn MJJ, Lagro-Janssen ALM. Genderverschillen bij roken en alcoholverslaving. Huisarts Wet 2014;57(9):478-81.
Rook- en alcoholverslaving zijn de twee meestvoorkomende verslavingsziekten in de huisartsenpraktijk. Het doel van dit artikel is de huisarts te informeren over de belangrijkste man-vrouwverschillen en over de consequenties van deze verschillen voor de dagelijkse praktijk. Met behulp van genderspecifieke kennis van risico- en gedragsfactoren van roken en alcoholgebruik is de huisarts beter in staat om rook- en alcoholverslaving tijdig te diagnosticeren en adequate voorlichting, adviezen en begeleiding te geven, zowel aan vrouwen als aan mannen. Daarnaast kan de huisarts in samenwerking met de gemeente en de zorgverzekeraar een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van een gendersensitieve aanpak van de preventie van rook- en alcoholverslaving.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2014

Huisarts en wetenschap 9/2014 Naar de uitgave

Kennistoets Antwoorden

Kennistoets: antwoorden