Skip to main content
main-content
Top

07-02-2014 | Nieuws

Genderspecifieke richtlijn voor preventie stroke

De American Heart Association heeft een specifieke richtlijn opgesteld voor de preventie van stroke bij vrouwen. Omdat een aantal risicofactoren bij vrouwen sterker is dan bij mannen en ook vaker voorkomen. De richtlijn is gepubliceerd in Stroke.

“Een vrouw heeft veel risicofactoren voor een stroke met de man gemeen, maar het risico is ook beïnvloed door hormonen, vruchtbaarheid, zwangerschap, bevallingen en meer geslachtsgebonden factoren”, zo benadrukt Chery Bushnell, de auteur van het wetenschappelijke standpunt, de noodzaak van een genderspecifieke richtlijn. Hypertensie, migraine met een aura, atriumfibrilleren, diabetes, depressie en emotionele stress zijn een aantal factoren die het risico op een stroke bij vrouwen sterker verhogen dan bij mannen, en die ook meer voorkomen bij vrouwen.

Pre-eclampsie

Hypertensie en zwangerschap is een belangrijk aandachtspunt. Vrouwen zouden voordat ze medicatie voor anticonceptie willen gebruiken gescreend moeten worden op hoge bloeddruk, omdat de combinatie van hypertensie en anticonceptiemedicatie het risico op een stroke verhoogd. Vrouwen die al voor een zwangerschap last hadden van hoge bloeddruk zouden een lage dosis aspirine of calciumsupplementatie moeten krijgen om het risico op pre-eclampsie te verlagen. Vrouwen met pre-eclampsie hebben een tweemaal verhoogd risico op een stroke en een viermaal verhoogd risico om later in het leven hypertensie te krijgen. Pre-eclampsie moet als een zelfstandige risicofactor worden beschouwd en bij vrouwen met deze aandoening moeten andere risicofactoren zoals roken, hypercholesterolemie en overgewicht eerder en sterker worden aangepakt. Bij een gematigde hypertensie tijdens de zwangerschap (150-159 mm Hg/100-109 mm Hg) kan behandeling nog overwogen worden, bij een ernstige hypertensie (boven 160 mm Hg/110 mm Hg), is behandeling noodzaak.

Verder adviseert de richtlijn om bij migrainehoofdpijnen met een aura in ieder geval zonodig te stoppen met roken om het strokerisico te verlagen. En voor vrouwen ouder dan 75 jaar wordt een screening op atriumfibrilleren geadviseerd  

Auteur(s): Jenneke van de Streek

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.