Skip to main content
main-content
Top

10-09-2015 | Nieuws

Gemiddeld 5 zelfdodingen per dag

Vorig jaar hebben 1835 inwoners van Nederland een eind aan hun leven gemaakt. Dat is gemiddeld vijf per dag. Toch is in 2014 voor het eerst sinds jaren het aantal zelfdodingen niet gestegen, maar juist iets gedaald, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag werden bekendgemaakt.

Van 2007 tot 2013 steeg jaarlijks het aantal zelfdodingen. In 2013 stond het aantal zelfmoorden op een recordhoogte. Toen maakten nog 1854 mensen een einde aan hun leven. Vrouwen Vergeleken met 2013 waren er vorig jaar iets minder zelfdodingen onder mannen, en nam het aantal zelfdodingen onder vrouwen iets toe. Bijna zes op de tien zelfdodingen werd gepleegd door mensen tussen de 40 en 65 jaar.

De meerderheid van het totaal aantal zelfdodingen wordt door mannen gepleegd. Het aantal mannen dat zich zelf vorig jaar van het leven beroofde, is ongeveer twee keer zo groot als het aantal vrouwen. Op honderdduizend inwoners beroofden vorig jaar gemiddeld 14,9 mannen zich van het leven. Ruim de helft van hen deed dit door ophanging. Bij de vrouwen koos 37 procent voor deze manier. Daarnaast nam een derde een overdosis medicijnen. Bijna een op de tien zelfdodingen vond plaats op het spoor.

Groningen

In de provincie Groningen is het aantal zelfdodingen het hoogst. Ook in de andere noordelijke provincies ligt het cijfer hoger dan het landelijk gemiddelde van 10,4. In Flevoland en Utrecht waren de minste zelfdodingen met iets minder dan negen per honderdduizend inwoners. Van de vier grootste gemeenten in Nederland is alleen in Amsterdam het zelfdodingscijfer ruim hoger dan het landelijk gemiddelde. (ANP)

Bron: Skipr.nl

Gerelateerd

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.