Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2015 | Spectrum | Uitgave 1/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2015

Gemeentelijke uitdagingen rond informatievoorziening decentralisaties

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 1/2015
Auteur:
Annette Pietersen

Samenvatting

Het is vanzelfsprekend om de effecten van de decentralisaties te volgen en te beschrijven. Daarbij doemen vragen op. Natuurlijk willen de betrokken ministeries, Tweede Kamer en landelijke stakeholders straks weten hoe de praktijk zich ontwikkelt. Met name vragen over veranderingen en verschillen in zorgaanbod, werkprocessen, zorggebruik, kosten en gezondheidseffecten passen in dit landelijke kader. Voor landelijke monitoring zijn grootschalige instrumenten nodig die eenduidig worden gehanteerd.
Maar hoe denkt een wethouder van een gemeente met circa 27.000 inwoners (een hele gewone gemeente in Nederland) over de noodzaak en bruikbaarheid van data rond de drie decentralisaties in zorg en ondersteuning? Op lokaal en regionaal niveau zijn er andere vraagstukken. Daar moet monitoring niet alleen leiden tot gegevens over de stand van zaken in zorggebruik en zorgkosten, maar vooral naar betekenisvolle informatie in het leerproces op weg naar het nieuwe inrichtingsprincipe voor het sociaal domein dat we inmiddels participatiemaatschappij noemen. Hierbij zal behoefte zijn aan onderzoek dat nauw aansluit bij de lokale context en precies in kan zoomen op de vraagstukken, prioriteiten en ervaringen die daar aan de orde zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2015 Naar de uitgave