Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Geleidelijk ontstane pijn aan de anterieure zijde van beide knieën bij een 74-jarige sportieve man

Auteur : Koos van Nugteren

Gepubliceerd in: Orthopedische casustiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Heel geleidelijk kreeg een 74-jarige man pijn rond zijn beide patellae, links meer dan rechts. Hij voelde de pijn vooral als hij veel aan lichaamsbeweging had gedaan; hij speelde twee keer per week golf en deed regelmatig aan nordic walking. Na een jaar begon hij ook nachtelijke kniepijn te krijgen. Deze pijn was anders van karakter en trad alleen op in zijn linkerknie als hij langdurig op zijn rug in bed lag. Als hij veel knieklachten had, ontstond ook pijn in zijn linkerbovenbeen en soms ook in zijn linkerbil. Verder bemerkte hij dat als hij langdurig in de stoel zat met zijn knieën gebogen, hij de neiging had beide knieën te strekken.
Voetnoten
1
Bij de decline squattest maakt de patiënt een kniebuiging terwijl de hielen van de patiënt zich op een verhoging bevinden. Men kan ook gebruikmaken van een speciaal schuin (decline-squat) plankje. De m. quadriceps contraheert krachtig tijdens deze test. De test wordt toegepast voor de anterieure structuren van de knie, inclusief de patella.
 
2
Uitgebreide informatie over dit onderwerp is te vinden in een eerder verschenen boek van Orthopedische casuïstiek: Onderzoek en behandeling van de heup.
 
3
Uitgebreide informatie over de revalidatie na een total hipoperatie is te vinden in een eerder verschenen boek van Orthopedische casuïstiek: Onderzoek en behandeling van de heup, hoofdstuk 2b.
 
Metagegevens
Titel
Geleidelijk ontstane pijn aan de anterieure zijde van beide knieën bij een 74-jarige sportieve man
Auteur
Koos van Nugteren
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8803-5_184