Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | Uitgave 5/2012

Tijdschrift voor Urologie 5/2012

Geïsoleerd nierletsel na een trauma; een casus

GEÏSOLEERD NIERLETSEL NA EEN TRAUMA; EEN CASUS

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 5/2012
Auteurs:
drs. M. Paulides, drs. S. Houtzager, drs. T.A.J. Urlings, drs. J.A.F. Leenarts, dr. E. van der Linden, drs. C.P.A.M. Berger
Belangrijke opmerkingen
arts-assistent
semi-artsassistent
uroloog
radioloog
uroloog
Correspondentie
maritpaulides@gmail.com

Samenvatting

Geïsoleerde hooggradige letsels van de nieren na een trauma komen weinig voor in de urologische praktijk. Klinische parameters en radiologisch onderzoek geven inzicht in de ernst van het trauma. De behandelopties voor een nierletsel zijn: conservatief beleid, chirurgisch ingrijpen of een transarteriële embolisatie. Bij de keuze tussen deze behandelingen is hemodynamische (in)stabiliteit van de patiënt de belangrijkste parameter.
Deze casus beschrijft een patiënt met een hooggradig geïsoleerd letsel van de rechternier na een trauma, bij wie conservatieve therapie niet toereikend bleek te zijn. In verband met dreigende hemodynamische instabiliteit werd een transarteriële embolisatie van een bloeding van de rechternier verricht. Aan de hand van deze casus worden de klinische parameters, de classificatie van nierletsels en de behandelopties voor een geïsoleerd traumatisch nierletsel beschreven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel