Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2010 | Artikel | Uitgave 8/2010

Bijblijven 8/2010

Geïntegreerde psychologische zorg in de eerste lijn

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2010
Auteur:
Prof. dr. J. L. L. Derksen
Belangrijke opmerkingen
Eerstelijnspsycholoog en hoogleraar klinische psychologie, Radboud Universiteit Nijmegen, Vrije Universiteit Brussel, Psychologenpraktijk Derksen & Klein Herenbrink te Bemmel

Samenvatting

Binnen de geïntegreerde eerstelijnszorg is de psychologische hulpverlening in beweging. In de eerstelijnssetting is het koppel van huisarts en maatschappelijk werkende aangevuld met de eerstelijnspsycholoog. De tweede lijn heeft een lange periode van centralisatie achter de rug via Riagg naar ggz, maar zoekt de laatste tijd weer meer aansluiting bij de eerste lijn, bijvoorbeeld door de inzet van spv’ers in de huisartspraktijk. Sinds kort is het mogelijk het eerstelijnsteam uit te breiden met een POH-ggz, waardoor niet alleen de huisarts ontlast wordt, maar de mogelijkheden voor substitutie van tweede naar eerste lijn ook toenemen.
In dit artikel wordt de geïntegreerde psychologische zorg bekeken vanuit het perspectief van de eerstelijnspsycholoog. Na de plaatsbepaling wordt aandacht besteed aan het huidige netwerk van eerstelijnspsychologen in Nederland. Eerstelijnspsychologen sluiten in hun visie en werkwijze immers sterk aan bij de persoonlijke, continue en integrale zorg van huisartsen. In de toekomst zullen eerstelijnspsychologen ook hun eigen ondersteunende krachten aantrekken, zoals hbo-psychologen. Dit netwerk van nieuwe functies moet nog verder gestalte krijgen. Voor een belangrijk deel is dit iets wat zich in de praktijk van de samenwerking kan oplossen. Hiervoor is het wel van belang dat de onderlinge communicatie een goede kwaliteit heeft.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2010

Bijblijven 8/2010 Naar de uitgave