Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tandartspraktijk 4/2014

01-04-2014

Gehoekt en toch verschroefd!

Nieuwe inbus-/torxschroevendraaier enorme aanwinst

Auteurs: Giles de Quincey, Bjørn Ginsberg

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk | Uitgave 4/2014

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Samenvatting

In het vorige nummer van TP beschreef collega Frank Andriessen de voordelen van verschroeven van een kroon ten opzichte van cementeren. Maar niet altijd is verschroeven mogelijk omdat het implantaat onder een hoek staat. De afgelopen twee jaar is echter een concept ontwikkeld om het schroefkanaal met een hoek ten opzichte van de abutmentschroef vorm te geven middels speciaal hiervoor ontwikkelde inbus/torxschroevendraaiers. In dit artikel wil ik laten zien dat met het gehoekte schroefgat de indicatie om implantaatprothetiek te verschroeven enorm verruimd kan worden. Dit vereenvoudigt de klinische procedures, reduceert de kans op cementgerelateerde implantaatcomplicaties en verlaagt ook de kosten van het prothetische gedeelte.
Opmerkingen
Giles de Quincey (RU Nijmegen 1987) is als tandartsparodontoloog (NVvP) verbonden aan de Praktijk voor Parodontologie en Implantologie ‘s-Hertogenbosch.
Bjørn Ginsberg is tandtechnicus te Empel.
In 1988 is het UCLA-abutment bedacht waarmee een kroon zonder abutments rechtstreeks op het implantaat verschroefd kon worden, met alle voordelen van dien. Deze werkwijze vergt echter een bovengemiddeld zorgvuldige planning en nauwkeurig gebruik van boormallen, omdat de kans groot is dat het schroefgat ongunstig gelokaliseerd kan uitkomen. Met name in het front is de vereiste nauwkeurigheid van implantatie groot en tandtechnisch is de incisaallijn snel een uitdaging. Een uitzondering daarop is wanneer het schroefgat onder de equator (grens van het tandvlees) van de kroon uitkomt.

Cementitis

Het risico op retentie van cement is in het front groter dan in de zijdelingse delen. Enerzijds omdat voor subgingivale kroonranden gekozen wordt vanwege de esthetiek, en anderzijds vanwege het vaak dunne biotype. Dit nodigt niet uit om in het front cement intensief te verwijderen. Onderzoek van Wilson1 liet zien dat 81% van de periimplantaatontstekingen cementgerelateerd was en dat na endoscopische cementverwijdering in 74% van de gevallen de ontstekingsverschijnselen verdwenen. Een enorme stijging in het aantal verwijzingen voor periimplantitis is het gevolg. Door te verschroeven kan een deel van deze epidemie vermeden worden. Bij onder een hoek verschroeven wordt het risico nog kleiner.

Casus 1: afb. 4-20

In de praktijk

Toepassing van het gehoekte schroefkanaal maakt het mogelijk om nagenoeg alle kronen te verschroeven, hetgeen alle complicaties met cement elimineert en bovendien de kosten van de tandtechniek reduceert. Dit laatste is gunstig voor alle partijen. Bjorn Ginsberg (de tandtechnicus die dit concept mede heeft ontwikkeld) heeft er bovendien voor gekozen om dit concept voor bijna alle implantaatsystemen mogelijk te maken. De toleranties van de abutmentschroeven moeten namelijk bekend zijn om een optimale afronding van de inbus of torx te realiseren. Hiervoor is medewerking van de implantaatfabrikanten een vereiste.
In dit artikel toon ik foto’s van de toepassing van het concept van het gehoekte schroefkanaal. Overduidelijk is dat de incisale vormgeving van een frontkroon veel gunstiger uitpakt. In de zijdelingse delen kan het schroefgat uitkomen in de voor de occlusie en articulatie gelegen neutrale zone. Ook het in een randlijst uitkomen van een schroefgat kan vermeden worden, een belangrijke reden voor (te) zwakke connectoren bij brugwerk.

Casus 1 (afb. 420)

De eerste casus beschrijft de vervanging van een falende 12 door een implantaat. Na het intakeconsult heeft de patiënte de behandeling uitgesteld. Twaalf maanden later is een apicaal fragment van de radix losgekomen en is er een fistel met fenestratie van de gingiva ontstaan. De socket grafting in het apicale deel van het botdefect is nu onvolledig. Tijdens de eerstefase-operatie kiest men voor een gecompromitteerde implantaatpositionering en GBR ter plaatse van de apicale botfenestratie. Uiteraard met de voorkennis van het gehoekte schroefgat. Op deze manier kunnen we de twee ingrepen toch in één zitting uitvoeren, met het voordeel van kortere behandelduur, lagere kosten en minder morbiditeit.
Na de tweedefase-operatie is de interim-etsbrug vervangen door een verschroefde transitional op een titanium transitional abutment en na maturatie van de peri-implantaatweefsels is een palatinaal verschroefde kroon met een gehoekt schroefgat vervaardigd. Optimale esthetiek en maximale tandtechnische eenvoud zijn verenigd.

Casus 2 (afb. 21 37)

De tweede casus gaat over een implantaatfrontbrug. Bij een patiënt is op jeugdige leeftijd met behulp van orthodontie de 13 naar positie 12 verplaatst. De 12 is agenetisch. De 13 op locatie 12 wordt bekroond. In 2005 gaat de 13 door endodontische complicaties verloren. Er ontstaat een groot apicaal botdefect. Het implantaat, als vervanging voor de 12/13, wordt in een gecompromitteerde implantaatpositie geplaatst. De kroon op dit implantaat wordt gecementeerd. In 2006 gaat de eveneens bekroonde 21 door een fractuur verloren. Na een socket grafting kan hier wel ideaal geïmplanteerd worden ten behoeve van een palatinaal verschroefde kroon. In 2011 fractureert ook de 11.
Met de kennis van het gehoekte schroefgat kiest men voor het maken van een 3-delige verschroefde implantaatbrug 21-(11)-12 in plaats van het bijplaatsen van een derde implantaat, mede om botpieken te handhaven. Ter plaatse van het ponticbed 11 wordt weer socket grafting uitgevoerd. Bijzonder aan deze casus is dat de twee implantaten van verschillende fabrikanten zijn en dat er toch één verschroefde brug gemaakt kan worden, dit met een correctie ter plaatse van de 12 van bijna 25 graden. Dit is meteen ook de maximale hoek die gemaakt kan worden.

Casus 2: afb. 21-37

Conclusie

Verschroefd brugwerk laat optimaal en naadloos ondersteuning van emergence profile toe, waarbij er enkel een overgang is van abutment naar implantaat, zonder cementspleet. Dit artikel laat zien dat met het gehoekte schroefgat de indicatie om implantaatprothetiek te verschroeven enorm verruimd kan worden. Dit vereenvoudigt de klinische procedures, reduceert de kans op cementgerelateerde implantaatcomplicaties en verlaagt ook de kosten van de implantaatprothetiek.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Metagegevens
Titel
Gehoekt en toch verschroefd!
Nieuwe inbus-/torxschroevendraaier enorme aanwinst
Auteurs
Giles de Quincey
Bjørn Ginsberg
Publicatiedatum
01-04-2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tandartspraktijk / Uitgave 4/2014
Print ISSN: 0167-1685
Elektronisch ISSN: 1875-6808
DOI
https://doi.org/10.1007/s12496-014-0039-3

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Tandartspraktijk 4/2014 Naar de uitgave

Product nieuws

Product nieuws

Tandarts in de praktijk

Samen onder één dak

Gewone en ongewone patiënten

Slijmcysten