Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2012 | Wetenschap | Uitgave 6/2012

GZ - Psychologie 6/2012

Gegeneraliseerde angststoornis

Diagnostische overwegingen en nieuwe behandelmogelijkheden1

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 6/2012
Auteur:
Dr. C. van der Heiden
Belangrijke opmerkingen
1 Dit artikel is gebaseerd op: Van der Heiden, C. (2011). On the diagnosis, assessment, and treatment of generalized anxiety disorder [Academisch proefschrift]. Enschede: Ipskamp.
Dr. C. van der Heiden, gz-psycholoog-psychotherapeut, is als hoofd wetenschappelijk onderzoek en zorginnovatie, hoofdopleider cognitieve gedragstherapie en behandelaar werkzaam bij PsyQ Rijnmond.
Correspondentie-adres: Max Euwelaan 70, 3062 MA Rotterdam,

Samenvatting

De gegeneraliseerde angststoornis (GAS) is een veelvoorkomende stoornis, die in de klinische praktijk lastig te diagnosticeren en te behandelen blijkt. Er is dan ook behoefte aan diagnostische richtlijnen en effectievere behandelingen dan de huidige richtlijnbehandelingen (psychofarmaca of cognitieve gedragstherapie [CGT]). In dit artikel worden de voor de klinische praktijk belangrijkste aanbevelingen en uitkomsten uit het proefschrift On the diagnosis, assessment, and treatment of generalized anxiety disorder van Van der Heiden (2011) besproken. Naast praktische richtlijnen om de differentiaaldiagnostiek te verbeteren, worden de uitkomsten van een gerandomiseerde, wachtlijstgecontroleerde effectstudie besproken. In deze studie werden twee specifiek voor GAS ontwikkelde vormen van CGT met elkaar vergeleken. Daaruit bleek dat metacognitieve therapie, gericht op het wijzigen van de opvattingen die patiënten hebben over hun gepieker, het meest effectief was. Het artikel wordt daarom afgesloten met een gevalsbeschrijving, waarin de toepassing van deze methode wordt toegelicht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2012

GZ - Psychologie 6/2012 Naar de uitgave