Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Klinische les | Uitgave 3/2013

Huisarts en wetenschap 3/2013

Geen zin meer in seks? Denk aan psychisch trauma!

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 3/2013
Auteurs:
Jacqueline van Groot, prof.dr. Ad de Jongh, Peter Leusink
Belangrijke opmerkingen
Praktijk voor Seksuologie, Tilburg/Psychologische praktijk Westerduin en Van Dijk, Berkenwoude/cezondheidcentru.m. cordelweg, Voorburgstraat 14, 3037 PM Rotterdam:
psycholoogseksuoloog
Academisch Centrum Tandheelkunde, AmsterdamJsalford University, School ofHealth Sóences, Manchester (UK):
psycholoog
bijzonder hoogleraar Angst- en gedragsstoornissen. Groene Hart ziekenhuis, polikliniek Seksuologie
seksuoloog NVVS· Correspondentie
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven

Samenvatting

De Groot J. De Jongh A, Leusink P. Geen zin meer in seks? Denk aan psychisch trauma! Huisarts Wet 2013;56(3):134-7.
Seksuele problemen kunnen vele oorzaken hebben, zowel biologische als psychosociale. Bij het inventariseren daarvan moet de huisarts er rekening mee houden dat een deel van de patiënten seksueel misbruik kan hebben doorgemaakt of andere negatieve ervaringen kan hebben gehad, al dan niet op seksueel gebied. In dat geval kan de huisarts, in aanvulling op de reguliere seksuologische behandeling, de patiënt verwijzen naar een psycholoogseksuoloog NVVS voor een aanpak die primair gericht is op de verwerking van deze negatieve ervaringen. Deze klinische les beschrijft het spectrum van seksuologische problemen en geeft aan in welke gevallen een traumagerelateerde behandeling zinvol kan zijn. De behandeling wordt geïllustreerd aan de hand van een casus waarbij gebruik werd gemaakt van eye movement desensitization and reprocessing (EMDR).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2013

Huisarts en wetenschap 3/2013 Naar de uitgave

Intermezzo

Injecties

Spreekuur

Zweten