Skip to main content
Top

2017 | Boek

Gedragsproblemen bij ouderen

Auteurs: Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Gedragsproblemen bij ouderen' geeft verzorgenden en helpenden (kwalificatieniveau3 en 2) snel inzicht in psychische en psychiatrische aandoeningen bij ouderen. Nabestudering van deze leerstof zijn zij in staat om:* snel te bepalen wat voor consequenties een bepaald ziektebeeld heeft voor deomgang met de cliënt (de 10 regels);* aan te geven welk gedrag van de cliënt de ander stress oplevert;* te verwoorden op welke manier de omgang met de oudere verbeterd kan worden.
Gedragsproblemen bij ouderen beschrijft op systematische wijze de meest voorkomende psychische ziektebeelden en daarmee samenhangende gedragsproblemen. Zo komenonder meer depressie, psychose en delier aan bod, maar ook de combinatie van dezeziektebeelden met dementie. Ook persoonlijkheidsstoornissen krijgen aandacht,inclusief het probleemgedrag dat daaruit kan voortvloeien. Naast deze ziektebeeldenworden ook algemene omgangsproblemen beschreven, zoals agressie, apathie, agitatie,dwalen, verzamelen en splitten.Elk hoofdstuk volgt dezelfde opzet per ziekte of probleemgedrag:1 symptomen;2 oorzaken;3 diagnose;4 behandeling.
Hoe je als verzorgende of helpende systematisch te werk gaat, vormt de leidraad in dit boekje. Eerst informatie verzamelen, dan tien aanwijzigingen die je helpen om hetgedrag te inventariseren en maatregelen te nemen. De vragen helpen bij het op zoekgaan naar oorzaken van probleemgedrag. Ook ondersteunen de vragen de lezer bij hetvaststellen van doelen, nuttig bij bijvoorbeeld de voorbereiding van een multidisciplinairoverleg.
Theo Hazelhof werkt als GZ-psycholoog bij Vitalis WoonZorggroep te Eindhoven.Daarnaast schrijft hij boeken en is hij actief als redacteur.<Tejo Verdonschot was jaren werkzaam als programmacoördinator voor de programma's Ouderen en Cognitieve stoornissen binnen de GGZ Eindhoven en De Kempen.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Depressie
Samenvatting
Vaak hoor je dat mensen ‘een dip hebben’ of het niet meer zien zitten. Als hier nog andere symptomen bijkomen, spreken we in vaktaal van een depressie. De ziekte depressie kan soms levensbedreigend zijn.
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
2. Depressie en depressieve gevoelens in het verpleeg- of verzorgingshuis
Samenvatting
Depressie komt vaak voor bij mensen die zijn opgenomen in een instelling. Men schat dat ongeveer een kwart van de ouderen in een instelling last heeft van depressie of depressieve gevoelens. In dit hoofdstuk zullen we depressie als ziekte maar heel kort behandelen. In het vorige hoofdstuk is dit immers al aan de orde geweest. Hier zullen we vooral ingaan op depressieve gevoelens bij mensen die opgenomen zijn.
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
3. Psychose
Samenvatting
Soms hoor je dat iemand is ‘doorgedraaid’ of ‘gekgeworden’ daarom is opgenomen in een psychiatrische instelling. In vaktaal zeggen we dan dat iemand psychotisch is geworden. Een veel voorkomende klacht in depsychiatrie is de psychose. In Nederland zijn er naar schatting 120.000 patiënten met een blijvende psychose (deze mensen hebben last van schizofrenie).
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
4. Psychose bij dementie
Samenvatting
Mensen die dement zijn, kunnen ook psychotisch worden. Deze combinatie van kwalen is moeilijk te herkennen en moeilijk te behandelen.
Tejo Verdonschot, Theo Hazelhof
5. Delier
Samenvatting
Als je in de gezondheidszorg werkt, of met oudere bewoners, hoor je vaak zeggen dat mensen die verward zijn, een delier hebben of delirant zijn. Ook wordt er nogal eens gedacht dat ze aan het dementeren zijn. Ingrijpen van een arts is dan snel nodig. In dit hoofdstuk gaan we kijken wat een delier is en waarom er zo snel ingegrepen moet worden. Ook kijken we hoe je mensen in een delier moet verzorgen.
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
6. Delier bij dementie
Samenvatting
In het vorige hoofdstuk is het delier al behandeld. We hebben beschreven dat de hersenen bij een delier slechter gaan functioneren omdat er ergens in het lichaam iets mis is. Mensen met dementie, kunnen ook een delier krijgen als er lichamelijk iets mis is, bijvoorbeeld bij een ontsteking of door vocht- of voedingstekort, of door andere oorzaken zoals in het hoofdstuk 5 beschreven.
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
7. Woede en agressie
Samenvatting
Tegenwoordig horen we steeds meer over agressief gedrag. Als je mensen verzorgt, loop je ook kans geconfronteerd te worden met mensen die boos worden en zichzelf verdedigen tegen jouw handelingen.
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
8. Apathie
Samenvatting
Vaststellen dat iemand apathisch is, doe je door te observeren. Dat klinkt eenvoudig en als je dit hoofdstuk gelezen hebt en je gaat op je afdeling (of in de thuiszorg) kijken of er mensen zijn die apathisch gedrag vertonen, zul je schrikken van het aantal mensen dat niets doet.
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
9. Agitatie
Samenvatting
Agitatie kan bestaan uit: herhaald roepen of noemen van een naam, op en neer lopen, het steeds herhalen van dezelfde zin of herhaalde bewegingen maken (bijvoorbeeld tikken op de tafel). Ook herhaaldelijk gillen scharen we onder agitatie. Vaak worden ook vormen van agressie zoals slaan, schoppen en gooien bij agitatie ingedeeld.Voorbeeld Voorbeeld
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
10. Dwalen en dolen
Samenvatting
In veel verpleeg- en verzorgingshuizen, in het bijzonder instellingen waar bewoners kampen met geheugenklachten, zijn er mensen die dwalen en dolen.
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
11. Verzamelen
Samenvatting
Veel mensen verzamelen dingen; de een spaart olifantjes, de ander postzegels. Kenmerk van gewone verzamelaars is dat ze verzamelen rond een thema. De een verzamelt bijvoorbeeld postzegels uit Europa vanaf 1850. Een thema bij het verzamelen zorgt dat er een zekere orde is in de verzameling en dat je kunt uitmaken wat erbij hoort en wat niet. Sommige mensen verzamelen echter alles, zonder enige organisatie, het lukt hun niet om iets weg te doen.
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
12. Splitten
Samenvatting
Veel verzorgenden worden tijdens hun werk geconfronteerd met mensen die hen tegen elkaar uitspelen. Vaak gaat dit ongemerkt; de cliënt kan je bijvoorbeeld heel subtiel vertellen dat jij een goede verzorgende bent, terwijl hij de volgende dag afgeeft op een andere verzorgende.
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
13. Persoonlijkheidsstoornissen
Samenvatting
In dit hoofdstuk en de twee hoofdstukken hierna gaan we de persoonlijkheidsstoornissen bespreken. Deze worden ingedeeld in drie groepen.
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
14. De angstige en/of vermijdende persoonlijkheidsstoornissen
Samenvatting
Mensen die aan deze stoornissen lijden, zijn vaak angstig. Binnen deze groep worden drie soorten persoonlijkheidsstoornissen onderscheiden: de obsessieve compulsieve, de ontwijkende en de afhankelijke stoornis. We zullen ze alle drie beschrijven.
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
15. Persoonlijkheidsstoornissen met theatraal, emotioneel grillig gedrag
Samenvatting
Deze groep stoornissen kenmerkt zich vooral door impulsief en op zichzelf gericht gedrag. Vaak zijn deze mensen niet in staat zich in te leven in anderen of vertonen ze zelfs gedrag dat schadelijk is voor anderen. Binnen deze groep onderscheiden we de volgende varianten:
Theo Hazelhof, Tejo Verdonschot
Meer informatie
Titel
Gedragsproblemen bij ouderen
Auteurs
Theo Hazelhof
Tejo Verdonschot
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-1865-0
Print ISBN
978-90-368-1864-3
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1865-0