Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Praktijk | Uitgave 2/2013

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2013

Gecombineerde leefstijl interventies in Nederland: ervaringen uit de BeweegKuur

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2013
Auteurs:
Judith H.M. Helmink, Lieke G.M. Raaijmakers, Geert M. Rutten, Stef P.J. Kremers, Nanne K. de Vries
Belangrijke opmerkingen
NUTRIM School for Nutrition, Toxicology and Metabolism
Caphri
Vanwege de dreiging van onbeheersbare kosten in de gezondheidszorg gaf minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2007 aan te willen bezuinigen door middel van preventie. In zijn ‘Kaderbrief 2007-2011, Visie op gezondheid en preventie’, beschreef de minister het belang van preventie en benoemde het als een speerpunt voor het gezondheidsbeleid. Eind 2007 startte het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), in opdracht van het ministerie van VWS, met de ontwikkeling van de BeweegKuur ter preventie van diabetes mellitus type 2. De BeweegKuur is een gecombineerde leefstijl interventie waarin deelnemers vanuit de huisartsenpraktijk doorverwezen worden naar een leefstijladviseur (meestal de praktijkondersteuner of een fysiotherapeut), die de deelnemer gedurende een jaar begeleidt naar een gezondere leefstijl. De deelnemer kan zelfstandig gaan bewegen of wordt, indien nodig, door de leefstijladviseur verwezen naar de fysiotherapeut om daar te starten met bewegen. Ook worden alle deelnemers verwezen naar de diëtist voor zowel individuele als groepsbijeenkomsten. De intentie op lange termijn was om de BeweegKuur en in essentie vergelijkbare gecombineerde leefstijlinterventies zoals Bewegen op Recept, 1 van Klacht naar Kracht 2 en Big!- Move 3-4 op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. In dit artikel geven we een beschouwing van het implementatieproces van de BeweegKuur, als een sprekend voorbeeld van de ontwikkelingen ten aanzien van gecombineerde leefstijlinterventies in de eerstelijns zorg in Nederland.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2013 Naar de uitgave