Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4. Gebruik van disulfiram binnen CRA

Auteurs : H.G. Roozen, L. DeFuentes-Merillas, P.G.J. Greeven

Gepubliceerd in: Handboek voor de behandeling van alcoholverslaving

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

CRA leert cliënten hun leefomgeving beter in te richten, zodat een gezonde en minder door alcohol gedomineerde levensstijl tot stand kan komen. Voor sommige cliënten betekent dit dat er disulfiram wordt toegevoegd aan de behandeling. Disulfiram is een medicament dat het gebruik van alcohol tegengaat. Als de medicatie wordt ingenomen zoals voorgeschreven, zijn er nauwelijks bijwerkingen, tenzij er alcohol wordt genuttigd. Als er alcohol wordt genuttigd terwijl de cliënt disulfiram inneemt, dan treedt er een disulfiram-ethanolreactie op. Hierdoor wordt de cliënt ernstig ziek en zal hij/zij niet de positieve effecten van alcohol ervaren. Disulfiram wordt dan ook beschouwd als een ‘aversicum’. Het medicament is vooral effectief voor gemotiveerde cliënten die ondanks hun voornemen om abstinent te blijven, geregeld terugvallen in drankgebruik. Vaak gaat het om cliënten waarvoor de gevolgen zeer ernstig zullen zijn als ze blijven drinken, of cliënten die bekend staan als impulsieve drinkers, of cliënten die veel triggers kennen. Disulfiram is een optioneel onderdeel van de CRA-behandeling dat sommige cliënten kan helpen bij hun herstelproces. Zoals in H. 1 reeds is uiteengezet, werd disulfiram later toegevoegd aan de CRA sobriety sampling-procedure om een abstinentieperiode te realiseren.
Voetnoten
1
In dit hoofdstuk wordt gesproken over flankerende interventies die het effect van disulfiram doen optimaliseren. Analoog aan het gebruik van dit middel kunnen ook andere specifieke medicamenten zoals naltrexon en acamprosaat worden ingezet om de bekrachtigende werking van alcohol te reduceren.
 
2
De cliënt dient medisch onderzocht te worden en daarnaast mogen er geen contra-indicaties voor het gebruik van disulfiram worden vastgesteld.
 
3
Van Dale geeft voor ‘monitor’ in de hier bedoelde betekenis woorden als: raadgever, bewaker, toezichthouder.
 
Metagegevens
Titel
Gebruik van disulfiram binnen CRA
Auteurs
H.G. Roozen
L. DeFuentes-Merillas
P.G.J. Greeven
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9752-5_4