Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-04-2021 | Onderzoek | Uitgave 5/2021

Huisarts en wetenschap 5/2021

Gebruik fractional exhaled nitric oxide (FeNO) bij astmamonitoring

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 5/2021
Auteurs:
Persijn Honkoop, Suzanne Boer, Rik Loijmans, Willem Assendelft, Tjard Schermer, Jacob Sont, J.B. Snoeck-Stroband
Belangrijke opmerkingen
Honkoop PJ, Boer S, Loijmans RJB, Assendelft WJJ, Schermer TRJ, Sont JK, Snoeck-Stroband JB. Gebruik fractional exhaled nitric oxide (FeNO) bij astmamonitoring. Huisarts Wet 2021;64(5):28-33.DOI:10.1007/s12445-021-1124-0.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Bij de monitoring van patiënten met astma wordt momenteel vooral gekeken naar symptomen en de longfunctie, en niet naar de ernst van de onderliggende inflammatie. Toch kan het meten van de ontsteking nuttig zijn voor een subgroep van astmapatiënten. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van gegevens uit de ACCURATE-trial. Regelmatige inzet van fractional exhaled nitric oxide (FeNO)-meting bij eerstelijnsastmapatiënten met weinig inflammatie leidt namelijk tot significant minder medicatiegebruik. De ernst van de symptomen, astma-aanvallen en kwaliteit van leven blijven gelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2021

Huisarts en wetenschap 5/2021 Naar de uitgave