Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

26-11-2019 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 7-8/2019 Open Access

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7-8/2019

Gebruik en kosten van jeugdzorg door jeugdigen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7-8/2019
Auteurs:
Klarita Sadiraj, Freek Bucx, Michiel Ras

Samenvatting

Jeugdigen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond maken minder vaak gebruik van vrijwillige jeugdzorg dan autochtone jeugdigen, maar komen juist vaker terecht in de gedwongen jeugdzorg. Doel van dit onderzoek is meer zicht te krijgen op een verklaring hiervoor door ook naar de zorgkosten te kijken. We maken gebruik van informatie uit registraties van onder andere jeugdhulpaanbieders uit 2012. De gemiddelde kosten van vrijwillige jeugdzorg blijken voor jeugdigen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond hoger te zijn dan voor autochtone jeugdigen, terwijl die van gedwongen jeugdzorg juist lager liggen. Dit wijst erop dat de problemen waarvoor jeugdigen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond in het vrijwillige circuit zorg ontvangen, relatief zwaar zijn, en de problemen in de gedwongen zorg juist lichter dan bij autochtone jeugdigen. We geven mogelijke verklaringen voor de aangetroffen verschillen.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel