Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Forum | Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011

Gebrek aan aandacht voor cultuur binnen het gezondheidsgerelateerde onderwijs

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2011
Auteurs:
Minne Bakker, Hanneke Felten, Dr. Katja van Vliet
Belangrijke opmerkingen
Universiteit Utrecht, Utrecht
MOVISIE, Utrecht
Verwey-Jonker Instituut, Utrecht/TNO, Leiden
De gezondheidszorg in Nederland is met de komst van de marktwerking meer gestandaardiseerd en geprotocolliseerd 1 Deze standaarden en protocollen hoeven geen probleem te zijn, mits ze gebruikt worden als richtlijnen en behandelaren ervan af durven te wijken. De standaarden zijn namelijk vaak in zekere mate gebaseerd op generaliserende statements voor de ‘gemiddelde populatie’. Daardoor ontvangen groepen die afwijken van dit ‘gemiddelde’, zoals allochtone Nederlanders (noot a), soms niet de zorg die voldoet aan hun behoeften. Voorwaarde voor een goede behandeling is dat behandelaren en hulpverleners weten hoe ze rekening kunnen houden met interculturele verschillen. Dit lijkt nu nog niet altijd gegarandeerd. De kern van dit probleem ligt in de complexe samenhang tussen politiek, maatschappij en onderwijs. In de huidige situatie ontbreekt er kennis en aandacht binnen het gezondheidsgerelateerde onderwijs, waardoor nieuwe behandelaren onvoldoende voorbereid worden op de realiteit van de praktijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011 Naar de uitgave