Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | restauratieve tandheelkunde | Uitgave 10/2009

Tandartspraktijk 10/2009

Gebitsslijtage: Ik Dahl. Dahl jij?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 10/2009
Auteur:
K. B. Wabeke
Belangrijke opmerkingen
tandarts

Samenvatting

In het afgelopen meinummer van TP beschreef ik een behandeloptie voor lokale gebitsslijtage waarbij de gesleten gebitselementen ‘bovenop’ hun antagonisten staan. Dat is het gevolg van de uitgroei van die antagonisten, een fenomeen dat we dento-alveolaire compensatie noemen. Wij hebben dan geen intermaxillaire ruimte voorhanden voor ons restauratiemateriaal.
Ik beschreef het gedachtegoed van Dahl, die een oplossing voor deze situaties uitdacht, en ik toonde stapsgewijs mijn aanpak met behulp van opwasmodellen, dieptrekmallen en composiet. De slotzin van mijn bijdrage luidde: ‘En het principe ervan blijft niet beperkt tot zes bovenfrontelementen. Maar daarover wellicht een andere keer.’
Ook de suggestie van een belofte maakt schuld, vandaar hieronder een andere Dahl casus.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2009

Tandartspraktijk 10/2009 Naar de uitgave

restauratieve tandheelkunde

Een ongeluk zit in een klein hoekje …

restauratieve tandheelkunde

Een esthetische benadering met composiet

heynicks hoek

De mens als donut