Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2016 | Kleine klachten | Uitgave 1/2016

Praktische Huisartsgeneeskunde 1/2016

Gastric asthma

Tijdschrift:
Praktische Huisartsgeneeskunde > Uitgave 1/2016
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum

Samenvatting

Onder gastric asthma worden de astmatische klachten en symptomen verstaan die veroorzaakt, uitgelokt of worden verergerd door gastro-oesofageale reflux. Naast de typische symptomen van gastro-oesofageale reflux (GOR) als zuurbranden, regurgitatie en dysfagie, kunnen er ook atypische extra-oesofageale klachten zijn als heesheid, hoesten, globusgevoel en aandoeningen als faryngitis, laryngitis, bronchiëctasieën, pneumonie en astma en dan vaak aangeduid als gastric asthma. Er mag dan een statistische correlatie zijn tussen gastro-oesofageale reflux en astma, daarmee is er nog geen causale relatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2016

Praktische Huisartsgeneeskunde 1/2016 Naar de uitgave

Ontwikkelingen medicatie gaan snel

Causaliteit bij longcarcinoom

News

News

Kleine klachten

Hikken – singultus