Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-09-2015 | Artikel | Uitgave 5/2015

Neuropraxis 5/2015

Gamen in revalidatie voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2015
Auteurs:
Arend J. de Kloet, Floor A.L. van den Berg, Monique A.M. Berger, Inge M.A.J. Verhoeven, Klaasjan van Haastrecht

Samenvatting

Mensen die als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) door een ongeval, een beroerte (cerebrovasculair accident (CVA), hersenbloeding of herseninfarct) of een andere hersenaandoening, een onomkeerbare breuk in hun functioneren en een verminderde participatie en kwaliteit van leven ervaren, moeten eerder geleerde en beheerste vaardigheden opnieuw of anders leren. Recente onderzoeken laten zien dat gamen veelbelovend lijkt, naast en na een reguliere behandeling. Motivatie, succeservaringen en plezier gaan hierbij hand in hand. Patiënten vinden de games aantrekkelijk om te spelen en afwisselend. Daarbij geven de games het gevoel dat je jezelf traint en dat dit ook werkelijk helpt. Professionals (revalidatieartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, bewegingsagogen, psychologen en maatschappelijk werkers) geven eveneens aan dat zij behoefte hebben aan behandelprogramma’s die inspirerend zijn en de therapietrouw vergroten, die efficiënt en effectief zijn en die thuis gedaan kunnen worden. Door het overweldigende en snel groeiende aanbod van e-healthtoepassingen is het maken van een onderbouwde en passende keuze door de professional echter nauwelijks mogelijk. Het lectoraat Revalidatie van Sophia Revalidatie en De Haagse Hogeschool hebben daarom de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar toepassingsmogelijkheden van onder andere gamen. In dit artikel worden de belangrijkste ervaringen met motorisch en cognitief gamen beschreven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Neuropraxis 5/2015 Naar de uitgave