Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2013

01-12-2013

Gaan we nog nabespreken?

Tevredenheid van jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen over de nabespreking van spreekuren

Auteurs: C. van Klei-van Kleffens, C.E.M. Bierbooms, J. Toet, R.B.J. Smit

Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg | Uitgave 6/2013

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De invoering van het digitaal dossier in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft de logistiek van de spreekuren veranderd. Dit betreft zowel de consulten door de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige, als de nabespreking van de spreekuren in de JGZ voor 0- tot 4-jarigen. Een zorgvuldige nabespreking is van belang voor de samenwerking tussen jeugdarts, jeugdverpleegkundige, kind en ouders. Daarom onderzochten wij met een schriftelijke vragenlijst de tevredenheid over de nabespreking van jeugdarts en jeugdverpleegkundige die werkzaam zijn bij de GG&GD Utrecht.
De respondenten beoordeelden (op een schaal van 0 tot 10) de inhoud van de nabespreking met een 7,1 en de tijdsduur ervan met een 6,7. Er werd geen verband gevonden tussen tevredenheid over de nabespreking en werkervaring, functie (arts of verpleegkundige), onderling vertrouwen of opvatting over verantwoordelijkheid voor het consult. Als suggesties voor verbetering van de nabespreking gaf zowel jeugdarts als jeugdverpleegkundige aan alleen bijzonderheden te bespreken en de uitloop van het spreekuur te beperken.
Omdat overleg efficiënter verloopt als men systematisch de diverse aspecten van de gezondheid, groei en ontwikkeling naloopt, adviseren wij om tijdens de nabespreking gebruik te maken van een standaardagenda en actiepunten vast te leggen.
Literatuur
1.
go back to reference Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). JGZ-richtlijn Contactmomenten basistakenpakket jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar. Utrecht: NCJ; 2003. Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). JGZ-richtlijn Contactmomenten basistakenpakket jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar. Utrecht: NCJ; 2003.
2.
go back to reference GGD Nederland/Actiz. Handreiking aanpak productieverlies bij invoering van het digitale dossier JGZ. Amersfoort/Den Haag; 2010. GGD Nederland/Actiz. Handreiking aanpak productieverlies bij invoering van het digitale dossier JGZ. Amersfoort/Den Haag; 2010.
4.
go back to reference Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS ). Basistakenpakket jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar 2002. Den Haag: Ministerie van VWS. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS ). Basistakenpakket jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar 2002. Den Haag: Ministerie van VWS.
5.
go back to reference RIVM. Activiteiten Basis Takenpakket jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar per contactmoment 2008. Bilthoven: RIVM; 2008. RIVM. Activiteiten Basis Takenpakket jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar per contactmoment 2008. Bilthoven: RIVM; 2008.
6.
go back to reference Janssen L, Bosschaart A. Juridische aspecten van de kindergeneeskunde en de jeugdgezondheidszorg. Woerden: Van Montfoort; 2009. Janssen L, Bosschaart A. Juridische aspecten van de kindergeneeskunde en de jeugdgezondheidszorg. Woerden: Van Montfoort; 2009.
7.
go back to reference Houdt S, De Lepeleire J, Driessche KV, Thijs G, Buntinx F. Multidisciplinary team meetings about a patient in primary care: an explorative study. J Prim Care Community Health. 2011;2:72–6.PubMedCrossRef Houdt S, De Lepeleire J, Driessche KV, Thijs G, Buntinx F. Multidisciplinary team meetings about a patient in primary care: an explorative study. J Prim Care Community Health. 2011;2:72–6.PubMedCrossRef
Metagegevens
Titel
Gaan we nog nabespreken?
Tevredenheid van jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen over de nabespreking van spreekuren
Auteurs
C. van Klei-van Kleffens
C.E.M. Bierbooms
J. Toet
R.B.J. Smit
Publicatiedatum
01-12-2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg / Uitgave 6/2013
Print ISSN: 1567-8644
Elektronisch ISSN: 1876-598X
DOI
https://doi.org/10.1007/s12452-013-0060-1

Andere artikelen Uitgave 6/2013

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2013 Naar de uitgave