Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Uitgave 6/2013

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2013

Gaan we nog nabespreken?

Tevredenheid van jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen over de nabespreking van spreekuren

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 6/2013
Auteurs:
C. van Klei-van Kleffens, C.E.M. Bierbooms, J. Toet, R.B.J. Smit
Belangrijke opmerkingen
C. van Klei-van Kleffens en C.E.M. Bierbooms, jeugdarts, afdeling Jeugdgezondheidszorg, J. Toet, epidemioloog, afdeling Gezondheidsbevordering en Epidemiologie en R.B.J. Smit, arts Maatschappij en Gezondheid Beleid & Advies, afdeling Maatschappelijke Gezondheidsbevordering en Zorg, GG&GD Utrecht.
De invoering van het digitaal dossier in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft de logistiek van de spreekuren veranderd. Dit betreft zowel de consulten door de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige, als de nabespreking van de spreekuren in de JGZ voor 0- tot 4-jarigen. Een zorgvuldige nabespreking is van belang voor de samenwerking tussen jeugdarts, jeugdverpleegkundige, kind en ouders. Daarom onderzochten wij met een schriftelijke vragenlijst de tevredenheid over de nabespreking van jeugdarts en jeugdverpleegkundige die werkzaam zijn bij de GG&GD Utrecht.
De respondenten beoordeelden (op een schaal van 0 tot 10) de inhoud van de nabespreking met een 7,1 en de tijdsduur ervan met een 6,7. Er werd geen verband gevonden tussen tevredenheid over de nabespreking en werkervaring, functie (arts of verpleegkundige), onderling vertrouwen of opvatting over verantwoordelijkheid voor het consult. Als suggesties voor verbetering van de nabespreking gaf zowel jeugdarts als jeugdverpleegkundige aan alleen bijzonderheden te bespreken en de uitloop van het spreekuur te beperken.
Omdat overleg efficiënter verloopt als men systematisch de diverse aspecten van de gezondheid, groei en ontwikkeling naloopt, adviseren wij om tijdens de nabespreking gebruik te maken van een standaardagenda en actiepunten vast te leggen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2013

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2013 Naar de uitgave