Skip to main content
Top

20-06-2016 | Fysiotherapie | Nieuws

Zorgverzekeraars positief over besluit fysiotherapie bij etalagebenen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Zorgverzekeraars positief over het besluit van de minister om vanaf 1 januari 2017 fysiotherapie bij claudicatio intermittens, ofwel etalagebenen weer te vergoeden vanuit het basispakket.

Dat heeft ZN 15 juni jl. in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Met het besluit kunnen verzekerden maximaal 37 behandelingen vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Al eerder hebben zorgverzekeraars de minister van VWS gevraagd te onderzoeken of fysiotherapie weer in de basisverzekering kan worden opgenomen voor mensen met een chronische aandoening.

Duidelijkheid over vergoedingen

In de brief benadrukt ZN verder dat verzekerden bij aanvang van het verzekeringsjaar duidelijkheid moeten hebben over welke zorg wel en welke zorg niet vergoed wordt. Daarvoor is het van groot belang dat het Zorginstituut Nederland als onafhankelijke partij de inhoud van het verzekerde pakket duidt.

Zorgverzekeraars signaleren echter dat er knelpunten ontstaan met de pakketduiding. De ontwikkelingen in de medische technologie gaan snel. Om die reden hebben zorgverzekeraars ingestemd om voor de komende tijd, in aanwezigheid van het Zorginstituut, als individuele zorgverzekeraars pakketduidingen gezamenlijk te doen. Dit is volgens de zorgverzekeraars een tijdelijke oplossing. Op termijn is het wenselijk als het Zorginstituut het verzekerde pakket volledig duidt, zodat alle verzekerden toegang hebben tot hetzelfde verzekerde pakket.

Veranderingen in pakket met terugwerkende kracht ongewenst

Ook hebben zorgverzekeraars voorgesteld om één ingangsdatum voor alle veranderingen in het pakket in te stellen. Daarmee hebben verzekerden duidelijkheid over de vergoeding van zorg vanuit het verzekerde pakket.

Zorgverzekeraars signaleren dat het Zorginstituut soms met terugwerkende kracht bepaalde vormen van zorg aan het pakket verzekerde zorg toevoegt. De zorgverzekeraars vinden het duiden met terugwerkende kracht ongewenst. Verzekerden moeten bij aanvang van het verzekeringsjaar helderheid hebben over de het pakket verzekerde zorg.

Bron: FysioForum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.