Skip to main content
main-content
Top

28-12-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Zes keer meer sterfgevallen door valpartij als verkeersdoden

Iedere zes minuten komt er een oudere op de spoedeisende hulp terecht als gevolg van een valpartij. Volgens VeiligheidNL overlijden er vijf à zes keer Ouderen zoveel senioren na een val als dat er verkeersdoden zijn.


VeiligheidNL verzamelt ieder jaar cijfers over letsel. Het bedrijf doet dat op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid.

3.000 sterfgevallen

Uit de meest recente cijfers blijkt dat 88.000 ouderen werden behandeld op de spoedeisende hulp na een valpartij in 2014. Zo'n 40.000 ouderen werden opgenomen in het ziekenhuis en 3.000 senioren overleden uiteindelijk aan de gevolgen van de val. Volgens VeiligheidNL loopt dit aantal op tot 4.700 in 2030. In 2014 waren er ook al duidelijk meer sterfgevallen dan de jaren ervoor.

Sociaal isolement

Breuken, hersenletsel of kneuzingen in het gezicht; de gevolgen van een valpartij zijn vaak ernstig. Veel ouderen moeten lang revalideren of kunnen niet meer zelfstandig thuis blijven wonen. In een aantal gevallen leidt het zelfs tot sociaal isolement, omdat senioren niet zelf de straat op durven te gaan. Valpartijen hebben niet alleen gevolgen voor de slachtoffers zelf, ook voor de zorgkosten in Nederland. De totale kostenpost ten gevolge van een valpartij bedroeg 810 miljoen euro in 2014. Volgens de berekeningen van VeiligheidNL stijgt dat in 2030 naar 1,3 miljard euro. 

Valpreventie

Gelukkig bestaan er wel cursussen voor ouderen om een valpartij deels te voorkomen. De zogenaamde ‘in balans’-training bijvoorbeeld zorgt voor 61 procent minder ongelukken. 

Bron: Gezondheidsnet.nl
Beeld: Fotolia

Tip

Bewegen vermindert valrisico dit blijkt uit het promotieonderzoek van bewegingswetenschapper Kim van Schooten. Het proefschrift is getiteld Predicting Falls: Amount and Quality of Daily-life Gait as Risk Factors van bewegingswetenschapper Kim van Schooten. Lees het artikel op FysioActueel. 

Meer weten over beweegprogramma's voor ouderen? Bekijk de Web-tv-uitzending De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen met Erik Scherder en Ard Schenk.

Lees meer over ouderen en valpreventie in:

Deze boeken en web-tv maken deel uit van het abonnement BSL Fysiotherapeut Totaal en zijn voor abonnees gratis digitaal beschikbaar.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.


Beeldrechten