Skip to main content
Top

19-10-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Sporten vermindert bekkenpijn bij zwangere vrouw

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Zwangere vrouwen die kampen met bekkenpijn doen er goed aan om te sporten. Door te bewegen kan de pijn namelijk verminderen. Dat blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek in het Britse Journal of Sport Medicine.

Tot deze conclusie kwamen de wetenschappers na onderzoek onder 39.000 vrouwen. Deze vrouwen kregen hun eerste kind tussen 2000 en 2009. De vrouwen werden gevraagd naar hun sportactiviteiten in de drie maanden voor de conceptie. In week 30 van de zwangerschap verzamelden de onderzoekers data over de bekkenpijn bij de vrouwen.

Zo’n een op de vijf vrouwen heeft last van bekkenpijn. Sporten als joggen, balspelen en aerobics bieden de meeste resultaten in het voorkomen van de pijn. Drie of vier keer sporten per week vanaf het moment dat de vrouw zwanger probeert te worden kan de kans op bekkenpijn met 14 procent verminderen. Nog meer sporten liet geen betere resultaten zien.

Bekkenpijn ontstaat bij zwangere vrouwen als het lichaam zorgt voor ruimte van de ontwikkeling van het kind.

Lees het originele artikel Exercise level before pregnancy and engaging in high-impact sports reduce the risk of pelvic girdle pain: a population-based cohort study of 39 184 women in het tijdschrift Britisch Journal of Sports Magazine [Br J Sports Med doi:10.1136/bjsports-2015-094921].

Auteurs: Katrine Mari Owe, Elisabeth K.Bjelland, Britt Stuge, Nicola Orsini, Malin Eberhard-Gran and Siri Vangen

Bron: Journal of Sport Medicine
Beeld: Fotolia

Tip

Web-tv-uitzending | On demand
In de uitzending Web-tv Chronisch Bekkenpijn Syndroom wordt de diagnostiek, de therapie en de begeleiding van patiënten met chronische buik- en bekkenpijn bekeken vanuit de rol van de uroloog, bekkenfysiotherapeut en psycholoog.

  Campagnebeeld bekken_2083342_CropFA Sprekers | Bert Messelink en Petra van Nierop
Accreditatie | 2 punten voor de registers Algemeen fysiotherapeut en Bekkenfysiotherapeut
Fysiotherapeuten met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal kunnen deze web-tv-uitzending GRATIS volgen. Ga voor meer informatie en om u in te schrijven naar Web-tv Chronisch Bekkenpijn Syndroom.

 Boeken
Interessante boeken op het gebied van bekkenfysiotherapie:

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.